Halal tvrtkama i hotelima u nas donosi rast dobiti i broja noćenja

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 19. studeni 2017. u 22:00
Na poslovnom forumu o halalu ovaj tjedan sudjeluje desetak tvrtki, većinom iz prehrambenog sektora/Goran Kovačić/PIXSELL

Centar za certificiranje halal kvalitete će s HTZ-om uskoro lansirati aplikaciju sa svim nositeljima certifikata u RH, od proizvoda do restorana.

Centar za certificiranje halal kvalitete u suradnji s Ministarstvom gospodarstva Turske i Hrvatskom gospodarskom komorom organizira poslovni forum i sastanke tijekom drugog Svjetskog halal summita u Istanbulu od 23. do 25. studenoga.

Dosad je prijavljeno sudjelovanje 12 hrvatskih kompanija većinom iz prehrambenog sektora, ali i iz turizma, kao i sve traženijeg IT sektora. "Očekujemo da će se pridružiti još neke tvrtke i udruženja koja žele dobiti informacije i upoznati se s ogromnim potencijalom halal tržišta u svijetu", potvrdio nam je rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić. Na forumu će biti i predstavnici Singapore Halal Huba koji će ponuditi priliku za poslove s cijelom jugoistočnom Azijom i Kinom.

Na najvećem ovogodišnjem događaju za halal tržište, očekuje se 15.000 posjetitelja na više od 100 štandova, a održat će se i oko 30 B2B sastanaka. Potvrđeno je i sudjelovanje 57 ministara iz zemalja OIC-a (Organizacija za islamsku suradnju). Sektori obuhvaćeni summitom su hrana, turizam, kozmetika, farmacija, tekstil i financije. Forum je otvoren za sudjelovanje svima zainteresiranima za istraživanje novih tržišta, bez obzira na to jesu li nositelji halal certifikata.

Dugonjić kaže kako je on lani na prvom summitu bio predavač i dodao da će Hrvatska u Istanbulu biti prepoznata kao država koja je jedna od vodećih u regiji u vezi halal certificiranja i interesa za nj. Centar za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj u rujnu je dodijelio svoj 100. certifikat kojim garantira halal kvalitetu proizvoda i usluga po halal standardima. Dosad je u Hrvatskoj izdano 65 certifikata za proizvođače, 18 za hotele, po 7 za restorane i putničke agencije i po jedan za catering i školu.

Široka lepeza proizvoda i usluga je halal certificirana, no ono što nam nedostaje da bi ponuda bila upotpunjena su molitveni prostori i restorani s halal certifikatom u zračnim lukama, trgovačkim centrima te specijalizirani turistički vodiči", kaže Dugonjić, inače jedna od 500 najutjecajnijih osoba u razvoju halal tržišta u 2016. prema časopisu Islamica 500. Najavljuje kako bi s HTZ-om uskoro trebala biti pokrenuta aplikacija s popisom restorana, proizvoda, tvrtki koji su nositelji halal certifikata.  Centar je proveo istraživanje među proizvođačima s halalom i pružateljima usluga u Hrvatskoj, a koje je pokazalo da je 66,6% poduzeća povećalo dobit, a 87,5% hotelijera-nositelja certifikata zabilježilo je povećanje broja noćenja. 

Halal u nas i svijetu

  • 2000 milijardi dolara – godišnja vrijednost halal tržišta u svijetu
  • 650 milijardi dolara – vrijednost halal tržišta prehrane
  • 100 hrvatskih tvrtki – nosi halal certifikat (od toga 60 prehrambenih)
  • 18 hotela u Hrvatskoj ima halal certifikat

Komentirajte prvi

New Report

Close