Habuš u ime Grada potpisao ugovore na paušal, a ne sjeća se

Autor: Agencija VLM , 15. rujan 2014. u 11:41
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Habuš je novinarima kazao kako se radi o nepravilnostima iz 2008. godine, no iz nalaza se vidi da su mnoge kritične stavke od posljednje 2 godine.

Državna revizija je već po ne zna se koju godinu zaredom gradu Varaždinu dala uvjetno mišljenje vezano za financijsko poslovanje. Komentirajući to gradonačelnik Goran Habuš jučer je novinarima kazao kako se nepravilnosti uglavnom odnose na nedostatke iz 2008. i 2009. godine.

Bez evidencije

Međutim, iz nalaza se jasno vidi da revizori upozoravaju na mnoge manjkavosti u poslovanju grada za Habuševa mandata, tako da ovaj nalaz revizije nije “stara šalata”.

Revizori su tako još lani zaključili kako Grad u pojedinim slučajevima ne vodi potpune evidencije o korištenjima službenih vozila i potrošnji goriva, ali i kako su pojedini rashodi za promidžbu i informiranje te druge intelektualne usluge ostvareni na temelju ugovora u paušalnim iznosima i ispostavljenih računa na kojima nije vidljiva vrsta, obujam i datum kada su ugovoreni poslovi obavljeni.

Gradu su tako još lani naložili da to ispravi i te usluge naplati na način da se vidi koji je točno posao kada obavljen i za koji iznos, no Grad nije postupio po tom nalogu. Kada smo gradonačelnika Habuša jučer pitali o čemu se tu radi te koje tvrtke Grad plaća na paušal za promidžbu i informiranje Habuš nije znao dati odgovor.

– Ne znam o čemu se tu radi, trebalo bi provjeriti s Odjelom za financije – kazao je Habuš.

Iako smo naknadno od Grada jučer i zatražili da s Odjelom za financije provjeri na što to upozoravaju revizori, iz Grada do zaključenja broja nije stigao odgovor.

Kako pak doznaje Večernji list, Goran Habuš je 1. lipnja 2102. godine potpisao dva ugovora “na paušal” na šest mjeseci s izvršnim direktorom IM&C agencije, Ivicom Mamićem. Tim ugovorima Grad se IM&C-u obvezao plaćati paušalni iznos od 9.700 kuna neto mjesečno za izradu komunikacijske strategije i paušal od 9.280 kuna neto za usluge u Odnosima s javnostima i po svemu sudeći upravo to su ugovori na koje je u dva navrata upozorila i državna revizija.

Gradonačelnika smo jučer pitali i zašto je Grad uopće za poslove promidžbe angažirao vanjske suradnike kada Grad za te poslove ima stalno zaposleno osoblje, no Habuš je ponovio kako ne može reći jer nije siguran o čemu se radi.

Aljkava naplata

Revizori su osim na netransparentno trošenje novca poreznih obveznika upozorili i na aljkavu naplatu istog. Kako ističu revizori, Grad u prošloj godini nije uspio naplatiti čak 9,3 milijuna kuna komunalnog doprinosa, vezano za što nije poduzeo nikakve mjere naplate.

– Problem je naplatiti komunalni doprinos tamo gdje ga nemate od čega – kazao je na to Habuš.

Komentirajte prvi

New Report

Close