Guverner Vujčić: Neugodno nas je iznenadio oglas Raiffeisen banke, provest ćemo nadzor

Autor: Poslovni.hr , 20. siječanj 2020. u 13:30
Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Ranije danas oglasila se i Udruga Franak.

U pozivu Raiffeisen Banke za odabir PR agencije, u kojem banka traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima, stoji kako je jedan od zadataka te agencije i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj", javlja N1, pozivajući se na Index.

Guverner HNB-a Boris Vujčić potvrdio je da je vidio priču oko oglasa RBA-a, te dodao kako su neugodno iznenađeni, pa će provesti nadzor kako bi vidjeli o čemu se radi.

Ranije danas oglasila se i Udruga Franak, tamo su šokirani postupanjem i načinom na koji RBA banka posluje na tržištu u Hrvatskoj i za sutra su najavili konferenciju za novinare na tu temu.

Pozvali su DORH da se pozabavi poslovanjem Raiffeisen Banke.

HNB: Kreće nadzor

Nakon svega i službeno se oglasio HNB potvrđujući da kreće nadzor.

"Hrvatska narodna banka ističe da bilo kakav pritisak na rad Ustavnog suda Republike Hrvatske i bilo kojeg suda ili suca u Republici Hrvatskoj, neovisno o tome dolazi li pritisak od strane samog sudionika sudskog postupka ili putem posrednika, predstavlja neprimjereno i nedopustivo, a moguće i kažnjivo ponašanje", stoji u odgovoru HNB-a na upit Hine.

Naime, portal Index.hr u nedjelju je objavio kako RBA traži PR agenciju koja će vršiti pritisak na Ustavni sud. U pozivu za odabir PR agencije RBA traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima, a kako jedan od zadataka navodi i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj".

"Hrvatska narodna banka izuzetno je neugodno iznenađena ovim postupkom, te će u okviru svojih ovlasti hitno provesti nadzor u Raiffeisenbank Austria d.d., Zagreb te poduzeti potrebne mjere", poručuju iz HNB-a.

Iz središnje banke podsjećaju da se hrvatskim Ustavom jamči samostalnost i neovisnost sudbene vlasti.

"Također, Zakonom o sudovima propisano je da sudovi kao tijela državne vlasti obavljaju sudbenu vlast samostalno i neovisno u okviru djelokruga i nadležnosti određene zakonom dok je istim zakonom određena zabrana svakog oblika utjecaja na donošenje sudske odluke, posebno svakog oblika prisile prema sucima, zlouporabe javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja na način suprotan načelima demokratskog društva, a koje ima za svrhu utjecaj na tijek i ishod sudskih postupaka", stoji u odgovoru HNB-a.

Na RBA-ov postupak u ponedjeljak je oštro reagirala i Udruga Franak, podsjećajući da je svaki pritisak na pravosuđe nezakonit te je pozvala klijente RBA-a na zatvaranje računa u toj banci.

Iz RBA-a su Hini kazali da je natječaj za PR agenciju RBA raspisala s ciljem ravnopravne zastupljenosti stavova banke u slučaju švicarskog franka.

"Zadatak agencije zamišljen je isključivo kao omogućavanje vidljivosti 'druge strane' slučaja, a koja je u dosadašnjem javnom prostoru imala smanjeni doseg.
U svim aktivnostima, pa tako i kod spomenutog natječaja, tražena su isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke, odnosno komunikacijske aktivnosti koje bi kroz medije doprle do ciljanih javnosti", kažu u RBA-u.

Dodaje se kako "RBA nije angažirana po spomenutoj aktivnosti, nikada nije raspravljala o tome, niti je ijedna agencija angažirana po tom pitanju".

Napominju da se cjelokupno poslovanje RBA temelji na poštivanju svih zakona i propisa Republike Hrvatske, te da je uvijek bilo u skladu s njima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pazi ove iz udruge franak, oni se javljaju a oni pritiskali sve moguće sudove na sve načine, a onom aleksiću je bolje šutit

New Report

Close