Greškom mu ubrizgale dezinficijens? Zbog smrti pacijenta suspendirane medicinske sestre

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2020. u 09:40
Foto: Pixsell

„Greška je moguća. Greška se ovaj put, na žalost svih nas, dogodila“, izjavila je Tošić-Grlač te dodala da medicinske sestre koje su bile uključene u događaj do daljnjeg ne rade.

Medicinske sestre uključene u tragični događaj kada je u Županijskoj bolnici u Čakovcu zbog pogrešne terapije preminuo 62-godišnji pacijent ne rade do daljnjeg, a istragu provode i policija i državno odvjetništvo, potvrdila je predsjednica Upravnog vijeća Sonja Tošić-Grlač.

Županijska bolnica Čakovec u srijedu je priopćila da se u utorak dogodio „neočekivani neželjeni događaj s posljedicom smrtnog ishoda“ kada je pacijentu A.T., 1958. godište, učinjena planirana rutinska terapija hemodijalize no „tijekom postupka je intravenski primijenjeno nedozvoljeno sredstvo koje se inače rutinski primjenjuje u lokalnoj primjeni kod takvih i sličnih postupaka“.

Predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec Sonja Tošić-Grlač rekla je Hini da je dezinficijens sredstvo koje je uobičajeno u bolnici te se nalazi na kolicima medicinskih sestara.

Kobno sredstvo

Izgledno je da se ovdje radilo o medicinskoj kemikaliji za dezinficiranje, a predsjednica Upravnog vijeća bolnice Čakovec dr. sc. Sonja Tošić Grlač je na pitanje kako je moguća ovakva greška rekla da je dezinficijens uobičajeno sredstvo koje se nalazi na kolicima medicinskih sestara.

„Greška je moguća. Greška se ovaj put, na žalost svih nas, dogodila“, izjavila je Tošić-Grlač te dodala da medicinske sestre koje su bile uključene u događaj do daljnjeg ne rade.

Kazala je su policija i državno odvjetništvo bili u bolnici i da istražuju događaj, te da se danas sastaje bolnička interna komisija koja će ispitati sve izjave koje su dali zaposlenici uključeni u slučaj.

„Danas će biti mišljenje komisije, ako ne danas onda sutra. Na osnovu tog mišljenja ili čak mimo njega ministar zdravstva Beroš šalje inspekciju Ministarstva. Neovisno o tome, institucije, policija, državno odvjetništvo, rade paralelno svoj posao“, rekla je predsjednica Upravnog vijeća čakovečke bolnice.

Tošić-Grlač je naglasila da se nakon događaja u bolnici reagiralo po propisanoj proceduri.

„Obitelj je obavještena, oformljeno je povjerenstvo, svi uključeni jučer do 3 sata slali su pisane izjave. To se sad analizira. Postupak je po pravilu struke proveden u potpunosti i transparentno, profesionalno“, kazala je.

Tošić-Grlač je dodala da će kasnije danas biti poznato je li interna komisija pripremila mišljenje ili će im trebati još vremena, kao i informacije o dolasku inspekcije Ministarstva zdravstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close