Gradovima i općinama 350 mil. kuna iz EU fondova

Autor: Darko Bičak , 22. svibanj 2019. u 21:59
Maksimalno se sufinancira 85%V. Ž. Rogulja/PIXSELL

Javni poziv namijenjen je za izgradnji i opremanje sortirnica, po projektu maksimalno 50 milijuna kuna.

Jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj je od jučer na raspolaganju 350 milijuna kuna za financiranje izgradnje i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada.

Radi se o javnom pozivu Ministarstva zaštite okoliša i energetike (MZOE), a sredstva su osigurana kroz EU Operativni program "Konkurentnost i kohezija".

Kako ističu iz Ministarstva, sortirnice su jedan od važnih dijelova sustava gospodarenja otpadom, obzirom da se sortiranjem odvojeno prikupljenog otpada povećava kvaliteta i vrijednost odvojeno prikupljenih korisnih sirovina iz otpada, a time i plasman tih sirovina na tržište. Na taj se način osigurava priprema za ponovnu uporabu i recikliranje papira, metala, plastike i stakla iz kućanstva, i to u minimalnom udjelu od 50% mase otpada čime se direktno utječe na postizanje europskog cilja za ponovnu uporabu i recikliranje komunalnog otpada.

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, komentirao je da se s ovih 350 milijuna kuna nastavljaju aktivnosti na uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. 

"Uz projekte izgradnje reciklažnih dvorišta, sanacije odlagališta, nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i izobrazno-informativnih aktivnosti koji su u tijeku, izgradnja sortirnica i preostale infrastrukture doprinijet će se povećanju stope odvojenog sakupljanja i reciklaže, a time i dosizanju preuzetih EU ciljeva od 50% odvojenog sakupljanja otpadnog papira, stakla, plastike i metala do 2020.", kazao je ministar. 

Iz MZOE-a poručuju da se na poziv mogu javiti sve jedinice lokalne samouprave koje projekte mogu pripremati samostalno ili u suradnji s drugim jedinicama kako bi osigurale dostatan kapacitet postrojenja i njegov održivi rad. Maksimalni udio sufinanciranja je 85%, a najviši iznos koji se može dodijeliti po projektu je 50 milijuna kuna. Rok za dostavu projektnih prijedloga je 30. lipnja 2020., a maksimalno trajanje provedbe projekta je 24 mjeseca. 

Komentirajte prvi

New Report

Close