Nakon štrajka, Čistoća kreće u akciju: Građanima prijete kazne od 65 od 130 eura

Autor: Suzana Varošanec , 11. veljača 2023. u 08:12
Discipliniranje je ubrzano nakon što je riješen problem štrajka u Čistoći/R. Anić/PIXSELL

Mobilni timovi Čistoće obišli oko 5000 lokacija za boksove na javnim površinama.

Završava razdoblje prilagodbe i kreće nadogradnja novog zagrebačkog modela prikupljanja otpada u kojoj se kroz suradnju posebne ophodarske službe Čistoće i komunalnog redarstva očekuje suzbijanje nepravilnosti poput nekorištenja plavih ZG vrećica metodom ugovornih kazni.

Pojedinosti se pojašnjavaju u odgovoru koji je na naš upit u vezi primjene modela i pravnog režima kazni naknadno pristigao iz Gradske uprave, a sve nakon što se i sustav očito ‘uhodavao’ u proteklom razdoblju.

Kazne od 65 do 130 eura
Naime, u prvom razdoblju primjene novog modela sakupljanja otpada, navode, naglasak je bio na upozorenjima kako bi se građanima omogućilo razdoblje prilagodbe. Posebne ophodarske službe Čistoće i komunalnog redarstva formirane su krajem prosinca, i kako su aktivne na terenu, evidentiraju se sve nepravilnosti za koje je propisana kazna te se za njih izriče ugovorna kazna.

Tako je u 2022. izdano oko 2800 upozorenja i oko 250 kazni Komunalnog redarstva Grada Zagreba u suradnji s podružnicom Čistoća. Također, iznose i da je u posljednjih mjesec dana evidentirano oko 200 isključivo individualnih prekršaja, dok je sam model očito dobio potvrdu kod jako velikog broja građana u vidu prihvaćanja novih pravila. Naime, procjenjuju da u cijelom gradu “sad već 80% ljudi odvaja otpad, a 20% njih za sada ne to čini”.

“To pokazuje da velika većina građana želi promjenu i poštuje pravila, a za one koji to ne čine, postoje kazne, kao i u drugim mjestima. Model se stalno nadograđuje, i kazne za one koji ne odvajaju su dio nadogradnje.

Od veljače će onima koji nisu koristili plave ZG vrećice i tako nisu plaćali uslugu odvoza MKO-a, početi stizati kazne na računima”, poručuju. Nije nebitan ni tajming za fazu ‘discipliniranja’ kaznama po džepu korisnika usluge koji pravila krše. Sve se događa nakon efektne sanacije krize koja je zaprijetila modelu – recentne obustave rada radnika Čistoće.

S tamošnjim predstavnicima sindikata Uprava ZG Holdinga također je potpisala novi kolektivni ugovor, pa kod jamstva ‘mira u kući’ model će u praksi razvijati, navode, “s naglaskom na individualizaciji počinjenja prekršaja odnosno nepravilnog odvajanja otpada te u tom smislu ophodarske službe s velikom pažnjom pristupaju terenskim pregledima”.

“Najčešće građani miješani komunalni otpad ne odlažu u standardizirane ZG vrećice, a pojedini poslovni korisnici još imaju naviku odlagati otpad u spremnike dodijeljene kućanstvima umjesto u vlastiti te će se u narednom periodu posebna pažnja usmjeriti na takve slučajeve.

Kazne iznose do 65 eura za korisnike usluge iz kategorije kućanstvo, te do 130 eura za korisnike usluge iz kategorije koja nije kućanstvo”, stoji u odgovoru. Zahuktavaju se i aktivnosti na planu postavljanja boksova na javnu površinu, a slijedom zahtjeva građana su mobilni timovi Čistoće i Grada obišli oko 5000 lokacija.

Čak polovica, negdje i više, spremnika za otpad maknuto je s javnih površina i stavljeno u smetlarnike, haustore i druga mjesta unutar privatnih parcela, čime je u svim dijelovima grada došlo do osjetnog smanjenja broja kanti za otpad na javnim površinama.

Oko 800 pozitivnih mišljenja
Čistoća je do sada, kažu, donijela oko 800 pozitivnih mišljenja o postavljanju boksova na javnu površinu, dok je oko 650 predstavnika stanara podnijelo zahtjeve Gradu Zagrebu za izdavanjem rješenja za korištenje površina javne namjene za gradnju tipiziranih boksova.

Nadalje, od početka prosinca 2022. krenulo se i s odvozom otpadne plastike i papira jednom tjedno, iz spremnika od 1100 litara u višestambenim zgradama (žutih i plavih kontejnera) te se cijelo vrijeme nadopunjuje sustav žutih spremnika.

Njihov broj se povećava po kvartovima kako bi za frakciju otpada plastike bilo više prostora. Poziv prema predstavnicima stanara i dalje je otvoren pa kažu da se još mogu obratiti u ZG Holding podružnicu Čistoća za dodjelu velikih spremnika od 1100 litara (žutih kontejnera) za odvojeno prikupljanje otpadne plastične i metalne ambalaže.

Jedini uvjet je da se spremnici za odvojeno prikupljanje moraju nalaziti na obračunskom mjestu kod korisnika usluge.

Komentirajte prvi

New Report

Close