Grad Zagreb prodaje APIS IT, objavili su i cijenu

Autor: Bernard Ivezić , 16. svibanj 2020. u 09:10
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Tvrtka koja upravlja IT sustavima fiskalizacije, obračuna poreza, radi aplikaciju za COVID-19 praćenje i vodi najveći državni IT projekt “državnog clouda”, u lipnju će na inicijativu Grada Zagreba promijeniti strukturu vlasništva

Grad Zagreb spreman je državi prodati 49 posto udjela u APIS IT-u za 284,2  milijuna kuna. Tako glasi točka 6. najavljene iduće sjednice skupštine Grada Zagreba (http://web.zagreb.hr/sjednice/2017/sjednice_skupstine_2017.nsf/CPDNW?OpenFrameset) koja bi se trebala održati 9. lipnja.
Usvoji li se taj zaključak bio bi to prvi korak prema okončanju dugogodišnje sage oko reguliranja vlasništva te IT kompanije u kojoj država ima 51 posto udjela i koja za državu radi neke od najosjetljivijih projekata digitalizacije.

Gradonačelnik Milan Bandić predlažio je da grad u trgovačkom društvu APIS IT (puno ime Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama društva s ograničenom odgovornošću) kroz javno prikupljanje obvezujućih ponuda proda svoj manjinski udio. U prijedlogu se navodi da su Grubišić i partneri procijenili da je ukupna vrijednost APIS IT-a trenutačno 579,9 milijuna kuna.

Iako se očekuje da će udio u APIS IT-u zapravo kupiti država, a što je Vlada već prijašnjih godina pokušala dogovoriti s Gradom Zagrebom, formalno će ponudu moći i drugi zainteresirani kupci. Grad navodi da će udio prodati onome koji ponudi najvišu cijenu. No, i dalje je tu glavni očekivani zainteresirani kupac upravo država s obzirom na to da ima pravo prvokupa.

“Poslovni udjel Grada Zagreba prodat će se ponuditelju koji ponudi najveću cijenu, a ugovor o prodaji i prijenosu poslovnog udjela sklopit će u roku od 15 dana od očitovanja nositelja prava prvokupa Republike Hrvatske. Poslovni udjel prodat će se Republici Hrvatskoj kao ovlašteniku prava prvokupa, ako prihvati postignutu tržišnu cijenu i kupnju pod uvjetima najpovoljnije ponude”, navodi grad.

U gradu navode da su još 18. travnja 2018. uputili pismo namjere ministru državne imovine i ministru financija u kojem su izrazili namjeru prodaje udjela u APIS IT-u te se raspitali o spremnosti da isti kupi država. Krajem srpnja iste godine Ministarstvo financija je iskazalo interes za kupnjom udjela u APIS IT-u, ali prodaja nije realizirana izravnim dogovorom.

“Stoga će se prodaja poslovnog udjela ponuditi javnim pozivom za prikupljanje obvezujućih ponuda po kojem Republika Hrvatska kao ovlaštenik prava prvokupa može izjaviti da će se koristiti tim pravom pod uvjetima najpovoljnije ponude”, navodi grad.

Prema podacima koje je objavio Grad Zagreb tvrtka APIS It je lani imala prihod od 276,3 milijuna kuna i dobit prije oporezivanja od 14,9 milijuna kuna. Godinu prije APIS IT imao je prihod od 225,9 milijuna kuna uz neto dobit od 7,4 milijuna kuna i EBITDA od 40,4 milijuna kuna.

Struktura prihoda APIS IT-a vrlo je stabilna. Društvo, prema podacima Grada Zagreba, 83,6 posto prihoda u 2019. godini ostvarilo je iz proračuna Republike Hrvatske. Radi za razna ministarstva i državne institucije, a pojedinačno mu je najveći korisnik Ministarstvo financija za koje održava IT sustave Porezne i Carinske uprave. Između ostalog, u APIS IT-u nalazi se i sustav fiskalizacije. Grad dodaje da on sudjeluje u prihodu APIS IT-a u udjelu od 4 posto, a Zagrebački holding nosi toj tvrtki dodatnih 4 posto prihoda. Primjerice, APIS IT za 10,9 milijuna kuna održava IT sustav gradske uprave. Nadalje, APIS IT je realizirao i EU projekte vrijedne 20,4 milijuna kuna lani.
Ova državna tvrtka radi je krajem studenog započela je i najveći projekt modernizacije javne uprave. Riječ je izgradnji državnog clouda, odnosno Centra dijeljenih usluga (CDU), koji vrijedi 362 milijuna kuna i koji s 85 posto financira iz EU fondova. Centar je krajem prošle godine započeo s radom i priključio prvih 40 korisnika. Do 2023. planira spojiti 300 tijela javne uprave, a na duži rok više od 2000 raznih institucija.
APIS IT je lani proslavio 55. godina rada i kraj prošle godine, prema planu, trebao je dočekati s 460 zaposlenika. Trenutačno je najzvučniji projekt na kojem radi izrada hrvatske COVID-19 mobilne aplikacije za praćenje kontakata. Uz Finu i AKD, APIS IT se ubraja u trojac državnih tvrtki kroz koje država radi ključne poslove digitalizacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close