Zagreb će dobiti 60 niskopodnih tramvaja i 29 novih autobusa

Autor: Poslovni.hr , 10. lipanj 2019. u 15:30
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Bandić je potpisani ugovor istaknuo kao još jedan primjer dobre suradnje, koji će omogućiti podizanje kvalitete infrastrukture javnog gradskog prijevoza. Možemo se podičiti jednim od najkvalitetnijih voznih parkova u Europi, rekao je Bandić i najavio izgradnju još 60 niskopodnih tramvaja.

U zagrebačkoj Gradskoj upravi potpisan je u ponedjeljak ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za 1. fazu modernizacije tramvajske infrastrukture u Zagrebu, koji obuhvaća 11 dionica tramvajske pruge ukupne dužine 8194 metara, tri ispravljačke stanice i izradu Studije razvoja tramvajskog prometa Zagreba, ukupne vrijednosti oko 260 milijuna kuna, od čega je 85 posto iz Kohezijskog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna.

Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, direktorica ZET-a Ljuba Žgela, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric, uz nazočnost gradonačelnika Milana Bandića.

Bandić je potpisani ugovor istaknuo kao još jedan primjer dobre suradnje, koji će omogućiti podizanje kvalitete infrastrukture javnog gradskog prijevoza. Možemo se podičiti jednim od najkvalitetnijih voznih parkova u Europi, rekao je Bandić i najavio izgradnju još 60 niskopodnih tramvaja.

Najavio je da će se do kraja lipnja sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem s kojim će razgovarati  o strateškim projektima za Zagreb i Hrvatsku, kao što su Imunološki zavod, izgradnja Dječje bolnice, tračnička veza grada sa zračnom lukom, APIS i "Zagreb na Savi".

Pokrenut investicijski ciklus od oko 20 milijardi kuna

Ministar Butković kaže da kada se projektu modernizacije tramvajske infrastrukture u Zagrebu dodaju projekti nabave novih autobusa i izgradnja novog rotora, to je negdje oko 430 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što potvrđuje da je pokrenut investicijski ciklus od oko 20 milijardi kuna u cijeloj Hrvatskoj.

Vodimo računa o ravnomjernom razvoju svih hrvatskih gradova, županija i općina, i te velike investicije su pridonijele porastu BDP-a u prvom kvartalu ove godine, naglašava Butković.

S današnjim ugovorom smo na oko 85 posto ugovorenosti iz operativnog programa konkurentnosti i kohezije, što je oko 11,5 milijardi bespovratnih sredstava za prometne projekte, a uz instrument za povezivanje Europe na 94 posto dolazimo do 15 milijardi kuna bespovratnih sredstava za prometne projekte u čitavoj Hrvatskoj, dodao je.

Direktorica ZET-a Žgela rekla je kako je novi projekt važan za ZET i Zagreb te podsjetila da je 2017. potpisan ugovor za 15 autobusa vrijedan 32 milijuna kuna, a u siječnju ove godine za nabavu 29 autobusa vrijednih 55 milijuna kuna.

Najavila je daljnju suradnju i pripremu projekata za tramvajsku infrastrukturu i nabavu tramvaja, projekt 2021.- 2027. 

Ravnatelj SAFU-a Petric ocijenio je kako su autobusi, tramvaji i tramvajska infrastruktura najvidljviji projekti za građane, a u tome je svakako značajan doprinos Europske unije.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Tramvaji su kvalitetni, ali Bago nesposoban prodati, osim u Zg.

kvat će se kafa i za više od 15 tisuća

bit će posla za kumove…

New Report

Close