Grad Sisak gradi Ledenu dvoranu i mijenja javnu rasvjetu za 52 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2016. u 14:36
Sisak, Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Potpisivanju ugovora prethodio je javni natječaj za idejno rješenje rekonstrukcije SRC Zibel na koji su pristigli brojni radovi, a Siščani su odabrali projekt dvorane u obliku hokejaškog paka.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček potpisala je u ponedjeljak ugovor o gradnji Ledene dvorane Zibel vrijedne 23,3 milijuna kuna s PDV-om. Izvođač radova je tvrtka Palace, a Ugovor obuhvaća izradu projektne dokumentacije, ishođenje građevinske i uporabne dozvole te izgradnju ledene dvorane po sistemu „ključ u ruke“.

Ugovor su pred predstavnicima KHL Sisak i Udruge Zibel potpisali gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i direktor tvrtke Palace d.o.o. Igor Glavaš. Odmah nakon potpisivanja Ugovora počinje izrada projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole. Početak izvođenja radova planira se čim završi sezona klizanja, a rok za izvođenje radova je 280 dana.

Potpisivanju ugovora prethodio je javni natječaj za idejno rješenje rekonstrukcije SRC Zibel na koji su pristigli brojni radovi, a Siščani su odabrali projekt dvorane u obliku hokejaškog paka. To idejno rješenje dio je projektnog zadatka koji tvrtka Palace mora zadovoljiti svojim izvedbenim projektom prije ishođenja građevinske dozvole. O usuglašenosti konačnog projekta s projektnim zadatkom odlučivati će stručno povjerenstvo u kojem će osim Grada svoje članove imenovati i krajnji korisnici Ledene dvorane  – Klub hokeja na ledu Sisak i Udruga Zibel, koja okuplja stanovnike Zibela.

-Za mene, i za bilo koga tko voli svoj grad, odluka nije upitna. Klizalište treba spasiti i klizanje i hokej zadržati u Sisku. Nećemo se zavaravati da je par kantica Jupola dovoljno i da ćemo prefarbati probleme –  izjavila je prigodom potpisivanja ugovora Kristina Ikić Baniček.

Iako rokovi za predaju idejnog rješenja i projekta tek danas počinju teći, Palace je na svečanom potpisivanju ugovora već predstavio idejnu skicu dvorane, koju će predložiti stručnom povjerenstvu na suglasnost.

Tlocrtna izgrađenost površine Ledene dvorane će biti 7.030 m2, gledalište će biti kapaciteta 1960 sjedalica, a osim nove ledene površine gradi se ambulanta i četiri svlačionice te rekreacijski centar.

Kompletna zamjena javne rasvjete štedljivim LED lampama

 Ugovor o zamjeni svih rasvjetnih tijela u Gradu Sisku štedljivim, ekološkim LED lampama potpisali su danas gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i direktor tvrtke Led Elektronika d.o.o. Vladimir Golenić. Sisak je prvi grad koji odjednom mijenja kompletnu javnu rasvjetu sa štedljivim LED lampama i to prema ESCO modelu što znači da će se cijela investicija isplatiti iz ostvarenih ušteda na potrošnji električne energije.

Vrijednost projekta iznosi 28,8 milijuna kuna s PDV-om, a predviđena ušteda na potrošnji električne energije iznosi oko 85 posto u odnosu na referentnu potrošnju iz zadnje godine kada su bili upaljene sve lampe, koja iznosi 5.411.860,00 kWh/god. Naime, prijašnja vlast je radi uštede 2010. godine trajno ugasila svaku drugu lampu tamo gdje je to bilo moguće.

Projektom je predviđena instalacija više od 9.000 novih LED lampi na cijelom području grada Siska, a Grad će trošak električne energije i održavanja sljedećih šest godina nastaviti plaćati investitoru, koji će iz razlike na uštedi isplatiti investiciju. Nakon šest godina Grad nastavlja plaćati trošak električne energije dobavljaču, no potrošnja i trošak će biti 85 posto manji nego danas. Investitor će još pet godina nakon toga o svom trošku održavati lampe s obzirom da je ugovorom predviđeno 11 godina garancije na nova rasvjetna tijela.

Realizacijom Projekta „Usluga poboljšanje energetske učinkovitosti javne rasvjete grada Siska“ bit će zadovoljeni svi tehnički propisi u sustavu javne rasvjete grada Siska, što trenutno nije slučaj, te će se iznova instalirati sva rasvjetna tijela koja su bila demontirana.

-Pogašene lampe po cijelom gradu Siščane su nervirale puno više od same činjenice da žive u polumraku, one su bile simbol propadanja grada. Ne samo da su strahovali za svoju djecu kada se vraćaju iz škole nego su im ugašene lampe koje nitko ne popravlja bili pokazatelj odnosa gradske vlasti prema njima i njihovoj djeci. Neću pretjerati ako kažem da su ugašene lampe jedan od većih razloga zašto sam ja i postala gradonačelnica jer je ogorčenje građana po tom pitanju doseglo plafon – kazala je gradonačelnica.

Do sada je Sisak uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost proveo zamjenu 200 kugli koje stvaraju svjetlosno zagađenje s novim LED izvorima svjetlosti, zatim instalaciju javne rasvjete sa solarnim foto naponskim modulima u Starom Selu te pilot projekt zamjene lampi u sedam gradskih ulica, a najkasnije za godinu dana baš svaka lampa javne rasvjete u Gradu Sisku će biti LED.

Komentirajte prvi

New Report

Close