Grad ipak prodaje plinaru, jedino je HEP i može izvući

Autor: Marija Brnić , 02. kolovoz 2022. u 12:48
O mogućoj prodaji Gradske plinare Zagreb – Opskrba (GPZ-O) HEP-u nagađa se već više od pola godine/S. Midžor/PIXSELL

Očekuju se pregovori o transakciji i izrada kupoprodajnog ugovora.

Više od pola godine nagađa se o mogućoj prodaji Gradske plinare Zagreb – Opskrba (GPZ-O) HEP-u, kako bi se nakon što je tvrtka upala u financijske dubioze očuvalo stabilnost opskrbe plinom glavnog hrvatskog grada i još njih desetak u drugim županijama, no konkretnih pomaka u tom procesu dosad nije bilo.

Štoviše, gradske vlasti na čelu s Možemo i gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem na trenutke su vrlo otvoreno davale do znanja da prodaja i nije glavna opcija, te nisu isključivali stečaj kao rješenje. Prije tjedan dana tu soluciju zagovarali su i pojedinci iz redova zagrebačkog SDP-a, no, čini se da se od prodaje nije niti najmanje odustalo.

Grad je, naime, odabrao na javnom natječaju odvjetničko društvo Bekina Škurla Durmiš i Spajić iz Zagreba, koje će im pružiti pravnu pomoć oko procjene vrijednosti i praćenja aktivnosti prodaje GPZ-O-a, kao i tvrtke za distribuciju plina Gradske plinare Zagreb (GPZ).

Među ostalim, odvjetnički tim trebao bi biti na dispoziciji kod pregovora u procesu pregovaranja o transakciji, jedan od zadataka je i izrada kupoprodajnog ugovora. Pravnici će, ukratko, biti na raspolaganju za savjete već angažiranim financijskim ekspertima koje je Grad već ranije angažirao na izradi procjene vrijednosti kompanije i pripremu za dubinsko-snimanje.

Taj posao povjeren je KPMG-u, a s druge strane je i HEP u isto vrijeme odabrao konzultante koji će za njega obaviti snimanje tvrtki koje bi potencijalno mogao preuzeti.

Formalno nije precizirano u natječajnoj dokumentaciji da je riječ o GPZ-u, no tadašnji ministar gospodarstva Tomislav Ćorić otvoreno je govorio o takvom scenariju za rješavanje problema u kojima se našao GPS-O zbog lošeg planiranja nabavke plina i gubicima koji su uslijedili s drastičnim poskupljenjem potkraj prošle godine.

U svim natječajnim dokumentacijama Grad Zagreb navodio je prodaju i GPZ-a i GPZ-O-a, premda GPZ nije u financijskim problemima kao što je slučaj GPZ-O-a, čiji su gubici u prošloj godini višestruko premašili kapital. S obzirom na rat u Ukrajini i daljnje poremećaje na tržištu, očekivati je da su dubioze u ovoj godini nastavljene.

30

dana imali bi rok pravni savjetnici koje angažira Grad od trenutka kad dobiju dokumentaciju da obave svoj posao

U Gradu Zagrebu, koji je vlasnik Zagrebačkog holdinga, a u čijem su vlasništvu ove dvije tvrtke, nismo do zaključenja ovog izdanja dobili odgovor o tomu slijedi li prodaja, ali, bude li to scenarij, sudeći prema dokumentaciji za izbor pravnih savjetnika, njihov zadatak trebao bi biti obavljen u roku 30 dana od dana kada im Grad dostavi narudžbu, a ukupan vremenski rok na koji će biti angažirani je godinu dana.

Otprilike na taj rok za očuvanje likvidnosti i izbjegavanje potonuća računa i aktualna Uprava GPZ-O-a, na čijem je čelu Jeronim Tomas. Premda se prije dva mjeseca GPZ-O našao u žiži zbog blokade računa, zbog prisilne naplate PPD-a, ona je ekspresno riješena i u međuvremenu tvrtka nije bila u sličnim situacijama, no u samom GPZ-O-u ne kriju da su u nimalo zavidnoj poziciji. Prošle godine ostvarili su 1,24 milijarde kuna prihoda, no i 359 milijuna kuna gubitaka.

Nažalost, u vrijeme kada je eksplodirala cijena plina na svjetskom tržištu, ispostavilo se da Gradska plinara nije na vrijeme izvršila fiksiranje dobavnih cijena za oko 13% ukupnog portfelja. Plinom GPZ-O inače opskrbljuje više od 335.000 kućanstava i gotovo 18.000 poduzetnika.

Plinom GPZ-O opskrbljuje više od 335.000 kućanstava i gotovo 18.000 poduzetnika/G. Stanzl/PIXSELL

Postoji neizvjesnost
Upravo s kategorijom poduzetnika iskrsnuli su i problemi, jer je, kako bi ublažila financijski gubitak, GPZ-O korisnicima koji su imali ugovore s fiksnom cijenom poslao aneks ugovora, kojim će se zbog promijenjenih okolnosti cijene povećati i korigirati na mjesečnoj razini, ovisno o kretanju cijena plina na burzi CEGHIX.

No, kupci, kako se ispostavilo, nisu masovno potpisali anekse, te su, za tih nekoliko mjeseci temeljem “spornih” ugovora, kako su ih nazvali u GPZ-O-u, na razlici između dobavne i inicijalno ugovorene cijene po kojoj su takvim poduzetnicima isporučili plin imali “rupu” od preko 203 milijuna kuna. Kakva je situacija u ovoj godini i kako teku pripreme za novu sezonu grijanja, službeni odgovor nismo dobili.

U godišnjem financijskom izvješću za 2021. predsjednik uprave GPZ-O-a Tomas navodi kako zbog okolnosti na koje ne mogu utjecati Uprava poduzima sve što je u mogućnosti u iznalaženju rješenja za nastavak poslovanja, te da i dalje postoji neizvjesnost.

Računaju na mogućnost da vlasnik osigura potrebnu pomoć “do razine nadoknadive vrijednosti potrebnih razumnih ulaganja u razdoblju u kojem se očekuje manjak novca zbog dospijeća računa dobavljača za plin iz zimskih mjeseci, te prilagodbom poslovanja budućem razvoju situacije, koja uključuje intenziviranje naplate postojećih i budućih potraživanja od potrošača i izmjenu postojećih rokova dospijeća prema ključnim vjerovnicima”.

Više puta u izvješću i sam Tomas navodi kako je vlasnik početkom ožujka donio odluku o prodaji 100-postotnog vlasničkog udjela u GPZ-O i GPZ.

Oprezni interes
O svom interesu za GZP i GZP-O u HEP-u, pak, i dalje oprezno i šturo govore. Tek poručuju da provode postupak nabave za konzultantske usluge, ali znakovito napominju i da će svoju poziciju moći “ozbiljnije razmotriti tek kad i ako se službeno pokrene postupak prodaje Gradske plinare”.

Ističu i da HEP kontinuirano promatra tržišno okruženje u svim poslovnim segmentima, te shodno tomu, zauzima odgovarajuće stajalište u odnosu na eventualne poslovne događaje na tržištu. Iz dosadašnje komunikacije poznato je tek da su, dođe li do toga, zainteresirani za preuzimanje i distribucije i opskrbe, dakle obje gradske tvrtke.

No, kao što i na lokalnoj razini postoji vidljiv otpor prema ideji da se tako važnu tvrtku za život grada prepusti državnom divu, tako i na nacionalnoj razini nisu svi skloni da se HEP-ov sustav još više jača.

Iako, u slučaju stečaja GPZ-O-a opskrbu njegovih korisnika bi po zakonu o tržištu plina koji propisuje zajamčenu opskrbu, preuzeo HEP. U svakom slučaju, što se prodaje tiče, na potezu je Grad Zagreb, odnosno Zagrebački holding, čeka se njihov prvi idući potez, formalnu objavu poziva za preuzimanje plinare.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Što reći na ovo? Dakle prodali smo INU. To znači da smo toliko retardirani da ne znamo kupovati i prodavati naftu.

Sada se prodaju Gradska plnara u glavnom gradu RH. To znači da smo toliko retardirani da ne znamo kupovati i prodavati plin.

Dakle mi smo jako retardirani i ne znamo ništa.

New Report

Close