Građanima rate u ‘švicarcima’ moraju biti kao i na početku. Imaju pravo znati zašto rastu

Autor: Marsela Glavina , 18. prosinac 2012. u 14:26
Nicole Kwiatkowski (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

‘Ne bih radila ovo da nisam uvjerena, makar i djelomično, kako možemo očekivati presudu u našu korist’.

Trgovački je sud prošli ponedjeljak prihvatio kolektivnu tužbu Saveza Potrošač koji nastupa u ime Udruge Franak, odnosno svih zaduženih u 'švicarcima'. Ta je vijest razveselila mnoge koji su zaduženi u toj valuti.

Iako će proći određeno vrijeme do donošenja konačne presude, u Udruzi vjeruju da ipak postoji nada. U to je uvjerena i odvjetnica Udruge Nicole Kwiatkowski koju smo upitali koji su daljnji koraci te što točno svi koji su zaduženi u francima mogu očekivati u slučaju da sud donese pravomoćnu presudu u njihovu korist. Podsjetimo, zbog porasta svojih rata kredita od 40 do čak sto posto, zaduženi u francima potražili su sudsku zaštitu i žele dokazati kako je ponašanje banaka prema njima bilo nepošteno i nedopustivo.

>>> Bohaček o 'švicarcima': Je li vas netko tjerao uzeti kredit? Jesu li banke tjerale ljude u poslovnice?

'Tužbom tražimo da sud utvrdi kako su banke povrijedile kolektivne interese potrošača, sklapajući ugovore o kreditima na način da su se ponašale netransparentno prilikom sklapanja ugovorna o kreditu… Tužba je podignuta kako bi se takve odredbe proglasile nepoštene i ništavne' , kazala nam je odvjetnica Udruge Franak koja kaže kako detaljnije ne može govoriti o ovom slučaju jer se ipak radi o sudskom postupku.

'Tužba je puštena u procesni postupak, a sada se kreće u daljnju raspravu i objašnjavanje ćinjeničnih navoda. Očekujem isto kao i na početku, ne bih radila ovo da nisam uvjerena, makar i djelomično, kako možemo očekivati presudu u našu korist.'

>>> Dužnicima se smiješi povrat novca zbog rasta kamata i tečaja?

Podrobnije detalje odvjetnica nam nije htjela otkriti, a kaže kako su dosad održana dva uvodna ročišta na kojima nisu pokrenute rasprave, a iduće je ročište zakazano u veljači. 'Konačna bi presuda mogla biti donesena krajem 2013. godine, ali to sve ovisi o sucu i brzini kojom će on rješavati cijeli postupak', smatra odvjetnica Kwiatkowski.

O tome  što mogu očekivati građani zaduženi u francima, u slučaju da presuda bude proglašena pravomoćnom, odvjetnica kaže: 'Presuda će djelovati za ubuduće. Dakle, građanima rate moraju biti kao i na početku i imaju pravo znati zašto im kamatne stope rastu. Rast kamatnih stopa morao bi biti vezan uz tržišna kretanja, a ne samo uz odluku banaka koje one donose prema skladu s vlastitim interesima. Ako banke neće htjeti nadoknaditi preplaćene iznose, svi koji imaju ugovore o kreditu moći će tužiti banku radi povrata novca, pozivajući se na presudu', zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close