Građanima i firmama prijete kazne od 500 do 5.000 kuna, navedeno što će se sve kontrolirati

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2019. u 16:14
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Službe komunalnog redarstva Grada Pule započele su s pregledom pročelja pulskih zgrada kako bi se utvrdilo njihovo stanje, odnosno potencijalne ugroze za život, zdravlje ili imovinu ljudi.

Naime, prema odredbama Odluke o komunalnom redu Grada Pule, vlasnik, korisnik, odnosno upravitelj zgrade dužan je neodržavane i neuredne vanjske dijelove zgrade obnoviti i održavati na način da se obnovljeni dijelovi zgrade uklapaju u cjeloviti izgled zgrade, piše Glas Istre.

Također, vlasnik, odnosno korisnik zgrade dužan je odmah otkloniti oštećenja vanjskih dijelova zgrade koji nisu nosiva konstrukcija, a zbog kojih postoji opasnost za život, zdravlje ili imovinu ljudi, objašnjavaju iz Grada.

Komunalne službe pregledat će i protupravno postavljene reklame, plakate te druge natpise i informacije.Po završetku akcije, popis svih neurednih, prljavih i oštećenih pročelja, odnosno onih koja mogu ugroziti sigurnost ljudi i imovine, putem njihovih upravitelja bit će uručena svim vlasnicima i suvlasnicima zgrada koji će potom biti obvezni zatečene nedostatke i ukloniti.

Sukladno članku 68. Odluke o komunalnom redu tko prlja ili nagrđuje zgradu, ne održava vanjske dijelove zgrade ili dijela zgrade, ne otklanja vanjska oštećenja zgrade, odnosno postupa suprotno odredbama članka 5 Odluke, kaznit će se za prekršaj pravna osoba novčanom kaznom u iznosu od 5.000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi u iznosu od 1.000 kuna, obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost u iznosu od 3.000 kuna te fizička osoba u iznosu od 500 kuna.

Iz Grada Pule podjećaju na njihov projekt potpore uređenju pročelja Dolcevita, u sklopu kojeg se može ostvariti pravo na sufinanciranje u iznosu do 50 posto opravdanih troškova ulaganja po pojedinoj građevini, do maksimalno 75.000 kuna za građevine izvan Zone prioriteta, odnosno 100.000 kuna za građevine unutar Zone prioriteta.

Dodatno sufinanciranje u iznosu od 100 posto opravdanih troškova ulaganja, do maksimalnih 50.000 kuna za građevine izvan Zone prioriteta, odnosno 70.000 kuna za građevine unutar Zone prioriteta, građani mogu ostvariti za radove obnove detalja.

Komentirajte prvi

New Report

Close