Gotovo je s mobitelima u školi, roditelji i nastavnici zadovoljni

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2023. u 09:26
Foto: Pixabay

Iz škole poručuju da je odluka o ograničenoj uporabi mobitela donesena nakon praćenja promjena u ponašanju učenika, koje su izravna posljedica korištenja mobitela; poput smanjene pozornosti, tjeskobe i siromašnijeg rječnika.

Ako je suditi po najavama i novom pravilniku o provedbi nastave, čini se da je mobitelima u školi – odzvonilo. I dok se odluke o mobitelima čekaju diljem Splitsko-dalmatinske i ostalih županija, u jednoj osječkoj osnovnoj školi novo se pravilo već primjenjuje. Roditelji odluku pozdravljaju, a zadovoljni su i nastavnici, javlja HRT. 

Učenički se mobiteli na početku nastave odlažu u označene kutije.

“Svaki nastavnik uzima kutiju za taj dan, i pohranjuje ju u zbornicu”, rekla je Sonja Kovač, nastavnica matematike i fizike, OŠ Ivana Filipovića, Osijek.

Odluku o nastavi bez mobitela učenici su dobro prihvatili. Sada, kažu, pozornije prate nastavu, a i međusobna im je komunikacija sadržajnija.

Iz škole poručuju da je odluka o ograničenoj uporabi mobitela donesena nakon praćenja promjena u ponašanju učenika, koje su izravna posljedica korištenja mobitela; poput smanjene pozornosti, tjeskobe i siromašnijeg rječnika.

“Sada primjećujem da su slobodniji, češće prilaze k nama učiteljima. S nama razgovaraju. Međusobno se više druže, razgovaraju, osmjehuju, kreću tijekom odmora”, rekla je Darija Atlagić, nastavnica hrvatskog jezika, OŠ Ivana Filipovića, Osijek.

Osnovna škola Ivana Filipovića raspolaže naprednom informatičkom opremom kojom se mogu koristiti i učenici i nastavnici za izvođenje nastave i ispunjavanje programskih zadataka.

“Mi smo kroz CARnet-ov projekt e-škole dobili puno te opreme… digitalne, i nemamo razloga, zapravo, učenici nemaju razloga nositi te mobitele osim da bi se čuli sa svojim prijateljima za vrijeme nastave ili sa svojim roditeljima”, rekao je Zlatko Kraljević, ravnatelj, OŠ Ivana Filipovića, Osijek.

Prema novome pravilniku, postoji li potreba, učenik u svakome trenutku može zatražiti mobitel i javiti se roditeljima.

Odluka o ograničenoj uporabi mobitela za učenike uvrštena je u nastavni plan tekuće školske godine te u pravilnik o korištenju mobitela. Njome su, čini se, zadovoljne sve tri strane; škola, roditelji, i ponajprije – učenici.

Komentirajte prvi

New Report

Close