Gostiju trenutačno barem 30% više nego što ih je prijavljeno?

Autor: Poslovni.hr , 17. srpanj 2023. u 09:02
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Voda im je došla do grla. Na području Umaga ima oko 20 tisuća kreveta u takozvanom nekomercijalnom smještaju koji nije kategoriziran ni namijenjen iznajmljivanju. No, vlasnici često to zloupotrebljavaju.

Unatoč sve strožim kontrolama i kaznama, dio turista koji dolaze na odmor u Hrvatsku i dalje se ne prijavljuje. Privatni iznajmljivači na sjeverozapadu Istre, okupljeni u strukovnu udrugu, tvrde da je gostiju trenutačno barem 30% više nego što ih je prijavljeno, javlja HRT.

Vera Perin već godinama ljetuje u Umagu. Jednako kao i kvaliteta usluge važno joj je i legalnost poslovanja.

“Živim u zemlji koja poštuje zakone i etiku. Ne bi mi palo napamet da dođem na ljetovanje a nisam prijavljena. To je apsurdno. No comment”, rekla je ova gošća iz Austrije.

“Neprijavljen gost je nesiguran gost u destinaciji”, ističe Dragica Lukin. U svom smještaju može primiti 20 osoba i sve uredno prijavljuje. No, mnogi to ne čine.

“Mene smeta što je to nelojalna konkurencija. Nepošteno je prema nama. Ako 40% ima neprijavljenih gostiju kod nas ovdje, što govorimo odgovorno kao predsjednica udruge iznajmljivača sjeverozapadne Istre to je sramota”, rekla je Lukin.

Voda im je došla do grla. Na području Umaga ima oko 20 tisuća kreveta u takozvanom nekomercijalnom smještaju koji nije kategoriziran ni namijenjen iznajmljivanju. No, vlasnici često to zloupotrebljavaju.

” Nije problem oni koji su nekomercijalni koji stvarno borave on i njegove obitelji, nego je problem da se to iznajmljuje na crno, novac uzimaju u kešu, ne plaća se ni boravišna pristojba ni paušalni porez”, kazao je direktor TZ Umag Milovan Popović.

Državi i lokalnoj zajednici izmiču milijunski iznosi, opterećuje se infrastruktura.

“Ako mi moramo naša davanja plaćati i redovno poslovati smatram da to mora svatko bio on naš državljanin ili strani. Uopće nije važno, važno je da se to dovede u red”, kazala je privatna iznajmljivačica Dolores Miloš.

Pokušavaju to učiniti u tamošnjoj turističkoj zajednici kontrolirajući platforme za oglašavanje smještaja sa svojom bazom podataka.

“Onda takve ljude koje nađemo da oglašavaju smještaj, a nisu registrirani prijavljujemo državnom inspektoratu”, rekao je Popović.

No, često zbog malog broja inspektora sve ostaje na prijavi. Stoga su voljni sufinancirati i zapošljavanje dodatnih turističkih inspektora u sezoni,a smatraju da bi povećanje ovlasti komunalnih redara također riješilo problem.

“Česta su upozorenja s terena o ilegalnim iznajmljivanjima”

“Česta su upozorenja s terena o ilegalnim iznajmljivanjima u vikendicama koje nisu vikendice nego su objekti za iznajmljivanje. To nikako nije dobro. Prije svega za ljude koji pošteno rade i iznajmljuju i ulažu, a ni za one koji su nelegalni iznajmljivači jer se time narušava destinacija. To je i bitno sigurnosno pitanje. Mi smo u Schengenu, nema prijavljivanja na granicama, neprijavljeni gost nije sigurnost ni za destinaciju ni za samog domaćina. Apeliramo zato na odgovornost prema destinaciji u kojoj živimo i prema poslu od kojeg mnogi žive, rekla direktorica TZ-a Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović.

Naglasila je kako su dosadašnje turističke brojke sjajne. Nakon fenomenalne predsezone s rastom od preko 20% usljedili su vrlo dobri rezulati u srpnju.

“Ne možemo još govoriti o rezultatima sedmog mjeseca, ali dosadašnji rezultati kažu da smo u rastu od otprilike 6% što je fenomenalno. Mi smo razvijena destinacija i više nećemo imati ogromne brojeve rasta. Ovo je jako dobro i vjerujemo da će se tako i nastaviti”, zaključila je Vladović.

Komentirajte prvi

New Report

Close