Gospodarenjem otpadom do novih radnih mjesta

Autor: Ante Pavić , 01. ožujak 2015. u 22:00
Mihael Zmajlović/Duško Marušić/PIXSELL

Ministar zaštite okoliša u intervjuu na Poslovnom uzletu poručio.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je prilikom intervjua pred brojnom pulskom publikom, koji se održao u sklopu Poslovnog uzleta, kako istraživanja Ministarstva pokazuju da građani nisu problem u odvojenom prikupljanju otpada, nego čelnici lokalnih vlasti od kojih neki svojim građanima ne pružaju dovoljno informacija.

"Važna je i pristupačnost jer nije motivirajuće da građani moraju hodati 1500 metara kako bi bacili stari papir", naveo je primjer Zmajlović. Kazao je da je Ministarstvo preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost lani uložilo preko pola milijarde kuna u nabavku opreme i infrastrukturu koja bi trebala omogućiti učinkovito gospodarenje otpadom u gradovima i županijama. "To je prvi stup naše strategije, a drugi stup čini informiranje i edukacija građana koju moraju pružiti lokalne vlasti. Glavni motivator građanima u odvajanju otpada ne bi trebao biti ekonomske prirode, nego odgovornost prema društvu", kazao je. Iako se Hrvatska u gospodarenju otpadom želi ugledati na naprednije zemlje EU, treba ipak tražiti efikasna, ali jeftinija rješenje.

"Koliko god bismo htjeli ići većim koracima, moramo priznati da ne možemo to učiniti poput Austrije jer nam je BDP znatno manji, ali možemo imati jednako kvalitetna rješenja", kazao je. Stoga je naglasio da prilikom troškova treba naći balans kako se ne bi dogodilo da građani plaćaju krajnju cijenu, upozorivši da i oni moraju biti svjesni da se gospodarenjem otpadom stvara nova vrijednost i nova radna mjesta. Riječ je, podsjetio je, o tzv. kružnoj ekonomiji koja se temelji na kvalitetnom gospodarenju otpadom kao resursom i izvorom energije. "Njime koristimo manje resurse iz prirode te potičemo otvaranje novih radnih mjesta", objasnio je Zmajlović. Hrvatski problem u gospodarenju otpadom je deficit u znanju. Pojedini fakulteti imaju, doduše, nekoliko katedra, ali nedostaje multidisciplinarni pristup. "Na tim znanjima treba raditi i zato potičemo fakultete da otvaraju katedre o gospodarenju otpadom", istakao je Zmajlović.

Okupljenim poduzetnicima poručio je da procedura za poticaje u energetskoj obnovi zgrada nije komplicirana i pozvao ih da se jave Fondu za poticajna sredstva koji mogu dosezati i do 80% vrijednosti investicije. "Sredstva su ograničena za određenu godinu pa treba biti brz nakon javnog poziva", napomenuo je. Kada je riječ o energetskoj učinkovitosti u prometu, kaže da Ministarstvo ima dva cilja. Prvi je što kvalitetniji zrak što se postiže mjerama poticanja lokalnih samouprava, a drugi je smanjenje emisije štetnih plinova i potrošnje goriva. Na pitanje o većem uključivanju domaćih proizvoda u akcije Ministarstva, kazao je da se domaći proizvođači ne smiju izravno poticati zbog pravila EU. Ministarstvo, rekao je, može ipak neizravno poticati domaću industriju, poput proizvođača električnih vozila. "Bez naših poticaja oni ne bi mogli za tržište. Naravno, bit će uvijek uvoza takvih vozila, ali i domaći proizvođači mogu naći svoje mjesto", naglasio je Zmajlović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close