Google otkriva koja hrvatska županija najbolje, a koja najlošije sluša mjere

Autor: Bernard Ivezić , 03. travanj 2020. u 12:04
Foto: Davor Višnjić / Pixsell

Google je ove brojke kreirao na temelju praćenja pametnih mobitela korisnika diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj.

Google je objavio globalni izvještaj o kretanju građana uslijed pandemije koronavirusa “COVID-19 Community Mobility Report”. Za Hrvatsku on pokazuje da su građani u od 16. veljače do 29. ožujka značajno smanjili svoje uobičajene aktivnosti. Sada u kupovinu u neprehrambene trgovine te u razonodu građani idu 82 posto manje nego u siječnju ove godine. U trgovine i ljekarne odlaze 57 posto rjeđe, u parkove 45 posto manje, javnim prometom se služe 74 posto manje, a na posao ide 50 posto manje građana.

Usto, i oni koji prije nisu boravili često kod kuće, sada to rade. Naime, kod kuće sad boravi 15 posto građana više nego prije. Izvješće za Hrvatsku osim općenitog djela sadrži i detaljnu analizu kretanja građana po županijama, koja pak ukazuje da se građani u svim županija iznimno jako drže preporučenih mjera.

Google je ove brojke kreirao na temelju praćenja pametnih mobitela korisnika diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj. Pratio je kretanje hrvatskih građana kroz Google Maps aplikaciju koja se nalazi instalirana na svima Android mobitelima. Naime, i Google Maps i Android su proizvodi koje je razvio Google.

Najveća internetska tražilica na svijetu sa skupljanjem i analizom tih podataka nije prekršila europski GDPR, jer je od svih korisnika prethodno dobila odobrenje za korištenje i analizu tih podataka. U Hrvatskoj većina mobitela radi na Androidu i samim time koristi Google Maps, a pri otvaranju Gmail adrese svakog se građanina Hrvatske izričito pitalo da pristane na takvo skupljanje i analizu podataka.

Google je naveo da je smisao ovog izvješća da se pomogne zdravstvenim radnicima, civilnoj zaštiti i državama diljem svijeta da lakše mogu pratiti i donositi mjere za zaštitu građana od koronavirusa.

Koja je hrvatska županija najpedantnija?

Najodgovorniji su građani u posljednjim danima prema Googleu bili u Zagrebačkoj županiji (64 posto manje posjeta parkovima) i Varaždinskoj županiji (62 posto), a oprezniji su bili i građani u Ličko-senjskoj županiji (pad od 58 posto) te u Zagrebu (51 posto). Istodobno najmanji pad u odlasku i zadržavanju u parkovima zabilježen je u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je samo 12 posto manje odlazaka u parkove, a slično je i u Osječko-baranjskoj županiji (14 posto). Slijede Karlovačka županija (16 posto), Zadarska županija (19 posto), Bjelovarsko-bilogorska (23 posto), Dubrovačko-neretvanska (29 posto), Istarska (35 posto) i Splitsko-dalmatinska županija s 33 posto. Za nekoliko županija Google nije uspio generirati podatke, piše Večernji list.

Google se koristio podacima onih korisnika koji su na svojim mobitelima imali uključene usluge praćenja lokacije te su imali aktiviran Google račun. Dakle, podaci nisu apsolutni za sve građane, ali mogu prikazati reprezentativan uzorak.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close