PharmaS uspio nabaviti ključan lijek, poklanjaju ga sustavu i ima ga više nego dovoljno

Autor: Marija Crnjak , 03. travanj 2020. u 11:47
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Kako neslužbeno doznajemo postoje smjernice da se lijek daje i kao profilaksa, odnosno prevencija zdravstvenom osoblju, koje je pod iznimnim pritiskom ovih dana u cijelom svijetu. No nije poznato hoće li hrvatski infektolozi uvesti takve smjernice.

Hrvatska farmaceutska kompanija PharmaS donirat će hrvatskim bolnicama 400.000 tableta lijeka klorokin fosfat, lijeka kojiim se inače liječi malarija te se nalazi u hrvatskim preporukama za liječenje COVID-19. Radi se o količini potrebnoj za liječenje oko 20.000 oboljelih, što se smatra više nego dovoljnim za hrvatske potrebe, a kako neslužbeno doznajemo postoje smjernice da se lijek daje i kao profilaksa, odnosno prevencija zdravstvenom osoblju, koje je pod iznimnim pritiskom ovih dana u cijelom svijetu. No nije poznato hoće li hrvatski infektolozi uvesti takve smjernice.

Kako stoji u današnjoj objavi PharmaSa, lijek je proizveden u Indiji, a dozvolu za uvoz PharmaS je dobio od nadležnih tijela, odnosno HALMED-a. Donacija je raspoređena prema potrebama svih bolnica u Hrvatskoj kako bi davanje lijeka bilo uz nadzor stručne osobe. Taj se lijek u Hrvatskoj inače koristio za liječenje autoimune bolesti lupus i nabavljao se u malim količinama kroz interventan uvoz. Prije PharmaSove intervencije na zalihama ga je bila tek nekolicina, tako da će ovo mnogo značiti za sustav. Lijek bi u ponedjeljak trebao biti u PharmaSovom pogonu u Popovači.

„Uvoz ovog lijeka događao se u trenutku kad je Indija, koja je najveći svjetski proizvodač lijeka za malariju proglasila karantenu i zabranila izvoz vitalnih lijekova za liječenje COVID infekcije. Uz izniman napor ljudi iz PhamaSa, Veleposlanstva Indije u RH, diplomatskih aktivnosti Ministarstva Vanjskih poslova i Ljekarničke Komore, spomenuti lijek je konačno na putu prema Hrvatskoj i očekujemo njegovu distibuciju prema bolnicama početkom slijedećeg tjedna. Ova kriza predstavlja ogroman izazov za sve nas. Protiv epidemije možemo se boriti samo zajedno, stoga vjerujemo da ćemo ovom donacijom pomoći liječnicima u borbi protiv ove globalne pandemije“ rekao je predsjednik Uprave PharmaSa Jerko Jakšić.

PharmaS je potaknut trenutnom situacijom i velikom potrebom na tržištu u pogonu u Rakitju pokrenuo i proizvodnju antiseptika, od čega će prva proizvodna količina (10 000 bočica) antiseptika pod imenom PharmaSept biti također donirana zdravstvenom osoblju.

Kako još stoji u objavi, PharmaS se zajedno sa svim svojim djelatnicima, kao i ostale domaće farmaceutske kompanije, uključio u pomoć zdravstvenom sustavu na brojne načine kao što su osiguravanje nesmetane opskrbe vitalnim lijekovima kroz kontinuran rad tvornica (rad u timovima i smjenama), pojačanim naporom kod uvoza sirovina i lijekova, te volontiranjem zaposlenika na nekoliko nivoa (uključenje u rad HZJZ i call centara (113), te u rad Hrvatske ljekarničke komore, call centra i volontiranje u izdavanju lijekova na kućnom pragu osobama u samoizolaciji, te starijima i nemoćnima).

Komentari (3)
Pogledajte sve

nitko se nije sjetio napisati da je PharmaS tvrtka našeg poznatog tajkuna i da je upravo on vlasnik i tog pogona u Indiji. Naravno, sve će se to nama višestruko naplatiti, naime, radi se o Luki Rajiću.

screenshotala sam objavu prošlu kako bi je objavili

 

Opet lazete, nama daju klorokin kojeg nitko u cijeloj Europi i u USA ne koristi, već koriste hidroksiklorokin, pa im klorokin ne treba!

šta nam ne poklone hidroksiklorokin koji ima bitno manje nuspojava ha, i uostalom studija za COVID-19 je provedena s hidroksiklorokinom a ne klorokinom

 

provjerite informacije u buduce

Bravo! Treba donirati i  staračkim domovima.

New Report

Close