Glas poduzetnika kritičan prema Vladinim odlukama: Nema pojašnjenja mjera opuštanja, puno neodgovorenih pitanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2020. u 12:56
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iz udruge navode i kako je nejasan način djelovanja u svim uslužnim djelatnostima, trgovačkim centrima, poslovanje u uredima, a nepoznato je kada će to biti razjašnjeno.

Iz Udruge Glas poduzetnika u petak su Vladine mjere relaksacije ocijenili nekompletnima te poručili kako je “krajnje vrijeme za jasne, koordinirane mjere”.

“Zapanjujuća je neusklađenost, nekoordiniranost i činjenica da se uvijek kasni s provedbenim pravilnicima, a ne kasni s represivnim mjerama, kao što je bilo s nedavnim atakom inspektora na ugostiteljske objekte. U cijelosti su u mjerama otvaranja zaboravljeni eventi, autoškole, restorani u sklopu hotela i mnogi drugi?”, ističe predsjednik udruge Hrvoje Bujas.

Napominje kako je na jučerašnjoj sjednici Vlade “glatko odbijen prijedlog za ukidanje članarine HGK-u i HOK-u.

“Pitamo se zašto se i dalje dozvoljava takav namet i takav tip prisile? Isto pitanje vrijedi za sve parafiskalne namete”, kazao je Bujas te poručio da Glas poduzetnika traži ukidanje svih parafiskalnih nameta.

Iz udruge navode i kako je nejasan način djelovanja u svim uslužnim djelatnostima, trgovačkim centrima, poslovanje u uredima, a nepoznato je kada će to biti razjašnjeno.

“Nema ni jasnih informacija o radnom vremenu”, ističu te dodaju kako je nejasno i hoće li i kakav će biti utjecaj COVID skora koji je najavila Fina na dodjelu HZZ-ovih potpora.

Poduzetnici iznose i pregled pitanja vezanih za pojedine segmente poslovanja prikupljenih od njihovih članova.

Tako primjerice navode da u mjerama relaksacije nigdje nisu spomenuli opciju za kongrese, konferencije i seminare.

Zašto su dozvoljene mise, a nisu dozvoljena vjenčanja i druga događanja, pitaju poduzetnici.

Navode i primjer autoškola koje pitaju zbog čega ne mogu raditi, a smiju primjerice voziti taksiji, a bit će pokrenut i javni prijevoz.

Vlasnici hotela, mahom obiteljskih s restoranima također pitaju zašto ne mogu raditi, kada će moći, zašto se dozvoljava rad restorana samo za korisnike smještajnih kapaciteta.

Dodatna pitanja imaju i mnogi trgovci koje zanima gdje su propisani točni uvjeti otvaranja trgovina za ponedjeljak, hoće li se uzimati u obzir činjenica da nisu sve trgovine samouslužne itd., dok sezonske obrte, firme, trgovine i restorane zanima gdje su oni u cijeloj priči i koje se mjere na njih odnose.

Iz Udruge podsjećaju da su od početka predlagali Vladi da sezonski obrtnici i radnici uđu u paket mjera, po potrebi na mjesečnoj bazi. Za sada nema odgovora, isto kao što na mnoga pitanja dobivamo dvosmislene odgovore, ističu.

Također navode da su proveli anketu među svojim članovima o tome koliko brzo je potrebno reagirati i relaksirati neke mjere.

Više od 78 posto poduzetnika smatra da treba otvoriti čim prije, ali uz razumne mjere sigurnosti. Njih 9 posto smatra da je opuštanje mjere potrebno čim prije, ali traže i dalje stroge mjere sigurnosti, dok je njih 8 posto izjavilo da je sigurnost i dalje na prvome mjestu, a da sve ostalo može čekati.

Rezigniranih je oko 3 posto koji misle da je ova godina izgubljena za stvaranje prihoda, navodi se u priopćenju.

Vlada je u četvrtak prihvatila zaključak o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, kojim se propisuje postupno popuštanje uvedenih mjera i to od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close