FOTO: Gideon Brothers ima prvi hrvatski industrijski robot

Autor: Bernard Ivezić , 13. prosinac 2018. u 08:40
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Osječani razvili autonomnu robotsku platformu za prijenos tereta na euro-paletama i predstavili je globalnim ‘igračima’, a testiraju je Orbico, Atlantic i Tokić.

Osječki startup Gideon Brothers razvio je prvi hrvatski industrijski robot. Riječ je o robo-skladištaru, odnosno autonomnoj robotskoj platformi za prijenos tereta na euro-paletama, i to unutar skladišta budućnosti kakva sve više koriste Amazon, Alibaba, ali i brojni drugi veliki logističari i

trgovci. Nema ime. Barem ne zasad. No, autonomni robo-skladištar zato ima zavidne performanse. Može raditi bez prestanka 0-24 sve dane u godini. Baterija mu omogućava da izdrži smjenu od šest sati u komadu i slobodno se kreće za to vrijeme. Zatim se ispražnjena baterija može zamijeniti s punom u hodu, i posao može nastaviti dalje. Usto je i brz. Dok nabrojite do deset robo-skladištar već je s teretom od 0,8 tona prevalio 20 metara. Pri tome vješto zaobilazi ljude i prepreke te se mimoilazi s drugim radnim, pokretnim strojevima.

Novo čudo visoke-tehnologije, koje je u Hrvatskoj razvio tim od pet doktora znanosti i 26 magistara s područja hardvera i softvera, ujedno je i poslovno vrlo atraktivan proizvod. Gideon je u manje od dvije godine od osnutka razvio tehnologiju, koja je deset puta jeftinija i snažnija u prikupljanju podataka o svom okolišu nego što su to trenutno najrašireniji sustavi za autonomnu vožnju temeljeni na LIDAR-u. Primjerice, sustavi koje koristi Tesla motors u svojim automobilima i kamionima. Gideon je LIDAR nadogradio s vlastitim rješenjem koje kombinira stereo kamere i umjetnu inteligenciju (dubinsko učenje).

Na naše pitanje da li su robot već vidjele neki od najvećih globalnih igrača, poput Amazona i Alibabe, Milan Račić, suosnivač i direktor razvoja Gideon Brothersa nije želio otkriti imena. No, naglasio je da su ga predstavili "nekolicini najvećih svjetskih igrača". Ono što je pak vrlo otvoreno potvrdio je da će sa svojim proizvodom ciljati male i srednje velike kompanije na globalnom nivou. "Ovakvi roboti omogućuju malim i srednjim tvrtkama da podignu efikasnost i da mogu skalirati na toj razini kompetitivnosti u transportu i logistici kakvu trenutačno imaju samo najveće svjetske korporacije. Dakako baš ti najveći igrači su toga svjesni i stoga aktivno prate ovu tehnologiju", kaže Račić. Dodaje da je ponosan što su podršku hrvatskom startupu odmah dale tri vodeće multinacionalke stasale u Hrvatskoj: prehrambeni div Atlantic grupa, najveći distributer Orbico i vodeći franšizer auto-dijelova u regiji, Tokić.

Tri kompanije, koje posluju u više od 30 država i imaju godišnji prihod veći od tri milijarde eura, prvi su kupci, odnosno prva komercijalna referenca Gideonovog robo-skladištara. Milan Račić iz Gideona kaže da će njihov robot osigurati konkurentsku prednost hrvatskim kompanijama te ihpogurati dalje u transformaciji prema Industriji 4.0. Mladen Pejković, stariji izvršni direktor Atlantic grupe kaže da digitalnu transformaciju smatraju važnim elementom konkurentnosti u budućnosti. "Baš zato smo vrlo uzbuđeni zbog pilot projekta s Gideon Brothersom u području umjetne inteligencije i robotike u našim logističkim operacijama", kaže Pejković.

Branko Roglić, vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora Orbica kaže da tržišne uspjehe nižu zahvaljujući tome što grade jednostavne i fleksibilne organizacije koje se mogu prilagoditi promjenama. "Tempo promjena će se samo ubrzavati u budućnosti, a partnerstvo s Gideon Brothersom daje nam alate s područja umjetne inteligencije i robotike koji će nam pomoći u oblikovanju budućnosti, odnosno donosi nam inteligentnu automatizaciju, koja će pridonijeti da nastavimo pobjeđivati i u budućnosti", kaže Roglić. Ivan Gadže, glavni izvršni direktor Tokića kaže da paralelno s angažiranjem najboljih ljudi, koji će im pomoći da realiziraju planove za širenje na druga EU tržišta, svojim zaposlenicima žele osigurati i najbolje alate da im pomognu da to i ostvare. "Stratešku suradnju s Gideon Brothersom vidimo kao priliku da uvedemo pametnu automatizaciju u naše poslovanje te na međunarodnoj sceni ponovimo uspjeh koji smo postigli u Hrvatskoj", kaže Gadže.

Matija Kopić, suosnivač i izvršni direktor Gideon Brothersa, a koji je hrvatskoj startup zajednici poznat i po svom prvom startupu Farmeronu, ovom je prilikom otkrio da uz Milana Račića njegov novi startup Gideon Brothers ima još tri suosnivača koji su značajno pomogli u razvoju prvog hrvatskog industrijskog robota. To su voditelj za autonomnu tehnologiju u Gideonu Josip Ćesić. On je jedan od autora najuspješnijeg algoritma na svijetu za simultanu lokalizaciju i mapiranje, tzv. Simultaneous Localization and Mapping, a koji se temelji na stereo kamerama. Zatim je to voditelj razvoja robotičkog hardvera Edin Kočo, koji je vodio dizajn i izradu robo-skladištara, a prethodno je dizajnirao i izrađivao robote za inspekciju nuklearnih elektrana. Konačno, peti suosnivač Gideon Brothersa je voditelj robotičkog sučelja Kruno Stražanac, koji je stručnjak je za big data, analizu podataka i tehničku podršku.

Kopić kaže da je sretan što živi u nevjerojatnom dobu, jer Gideon može ostvariti ono o čemu su proteklih desetljeća brojni teoretičari robotike samo sanjali. Naglašava da je ovaj uspjeh rezultat i vrlo snažne podrške domaćih i stranih investitora. "Podrška naših investitora i klijenata potvrđuje naše uvjerenje da će autonomni roboti opremljeni vizualnom percepcijom duboko – i pozitivno – promijeniti naše društvo", kaže Kopić. U nepune dvije godine hrvatski startup Gideon Brothers imao je dvije runde investicija. Primio je 16,3 milijuna kuna, odnosno 2,2 milijuna eura ulaganja od 21 investitora. Prvu investiciju dobio je početkom ove godine. Tada je u Gideon 460.000 eura uložio suosnivač i predsjednik Nadzornog odbora jednog od rijetkih europskih startupa jednoroga, TransferWisea, Taavet Hinrikus s grupom drugih poslovnih anđela. Ljetos je Gideon primio i drugu rundu investicija od 1,72 milijuna eura. U tom su investicijskom krugu sudjelovali VC fond najvećeg hardverski akcelerator iz Silicijske doline Plug and Play Ventures, zatim londonski jedan od najaktivnijih britanskih investitora u hardverske startupe LocalGlobe i prestižni pariški hardverski orijentiran VC fond Hardware Club. Među investitorima su se našla i brojna poznata domaća imena. Tako je u Gideon primjerice uložio direktor EY Hrvatska Berislav Horvat, zatim investitor i savjetnik predsjednice RH Nenad Bakić, bivši analitičar Morgan Stanleyja i Sequoia Capitala a sad partnera u Arrow Ridge Capitalu Dominik Pašalić, kao i predsjednik Uprave Ilirika Investmentsa Ivan Ivin. Na popisu domaćih ulagača su još Marko Lesić, Krešimir Ružđak, Mislav Tolušić, Iva i Krešimir Kos, Michael Prpić i Ivo Šulenta. Tara Reeves, partnerica u LocalGlobeu kaže da Gideon Brothers ima sve predispozicije za globalni uspjeh, jer je okupio dobar tim, razvio odličan proizvod, snažno raste i ima kapitala. "Od prvog dana Gideon Brothers je pokazao zrelost u svom pristupu koji nadilazi ono što vidimo kod drugih startupa. Posvetili su puno pažnje tome da postave jake temelje na kojima će izgraditi snažno ime međunarodne robotike i umjetne inteligencije", kaže Reeves.

Jerry Yang, generalni partner pariškog Hardware Cluba kaže da ga je u Gideonu posebno impresioniralo što hrvatski startup pokazuje izvrsnost u svim aspektima poslovanje. "Mi smo u Hardware Clubu do sada procjenjivali mnoge startup kompanije za skladišne robote. Neki tvrde da su najbolji u strojnom vidu. Neki imaju impresivan dizajn robota. Nekoliko ih blisko surađuje s klijentima. Međutim, koliko ja znam, samo Gideon Brothers uspijeva snažno pokrenuti sva tri elementa u ranoj fazi", kaže Yang. Matija Kopić kaže da zasad planiraju robote prodavati izravno, odnosno izbjeći posrednike. No, da će se po tom pitanju prilagođavati tržišnim uvjetima. "Razvili smo ovaj proizvod u svega 12 mjeseci zahvaljujući tome što imamo veliki tim, od 41 osobe, što nam omogućava da budemo brži i dublje uđemo u razvoj tehnologije od naše konkurencije na drugim tržištima", zaključuje izvršni direktor Gideona Matija Kopić.

Komentirajte prvi

New Report

Close