Genera se povlači sa Zagrebačke burze

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. siječanj 2016. u 15:14
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iz Genere navode kako je prema potvrdi Zagrebačke burze prosječna ponderirana cijena redovnih dionica te tvrtke od 8. rujna do 8. prosinca 2015. iznosila 170,68 kuna.

Glavna skupština farmaceutske tvrtke Genera prihvatila je u utorak odluku o povlačenju dionica te tvrtke sa Zagrebačke burze, uz naknadu dioničarima koji su se protivili takvoj odluci od 179,60 kuna po dionici.  

Povlačenje dionica Genere s Burze predložio je većinski vlasnik, Eurovet Animal Health B.V., u čijem je vlasništvu 84 posto dionica Genere uz obrazloženje da više ne postoji potreba za njihovim uvrštenjem na uređenom tržištu.

U odluci donesenoj na današnjoj Skupštini navodi se i da će tvrtka od svih dioničara koji su glasovali protiv te odluke otkupiti dionice uz pravičnu naknadu, i to najkasnije u roku od tri mjeseca. Pravična naknada je, sukladno Zakonu o tržištu kapitala, određena kao prosječna cijena dionica ostvarena na Zagrebačkoj burzi, izračunata kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih trgovanjem na burzi tri mjeseca uoči objave poziva za Skupštinu.

Iz Genere navode kako je prema potvrdi Zagrebačke burze prosječna ponderirana cijena redovnih dionica te tvrtke od 8. rujna do 8. prosinca 2015. iznosila 170,68 kuna. No, kao pravična naknada određen je iznos od 179,60 kuna po dionici, što odgovara cijeni koju je u ponudi za preuzimanje Genere u rujnu prošle godine objavila kompanija Dechra Pharmaceuticals PLC.

Odluka o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze, naglašavaju iz Genere, donesena je većinom većom od devet desetina danih glasova.

Genera d.d. tvrtka je koja je od 1940 do 2000. godine bila sastavni dio Plive, a od 2001. do 2009. godine poslovala je kao samostalna tvrtka, pod nazivom Veterina d.o.o. Tvrtka ime mijenja sredinom 2009. godine, kada se poslovanje tvrtke s veterinarske širi i na humanu farmaceutiku, a danas na jednoj lokaciji, u Kalinovici nedaleko Zagreba, proizvodi proizvode za veterinu, zaštitu bilja te humane lijekove.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Brokerima dojadilo prebacivati dionicu s jedne na drugu stranu i stvarati umjetnu likvidnost…
a vlasniku dokadilo plaćati brokera i naknade….

New Report

Close