Frizeri prosvjedom na Markovom trgu zatražili smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. listopad 2020. u 14:17
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pavlačić iznosi da analize pokazuju koliko bi smanjenje PDV-a bilo dobro za državni proračun i samu frizersku struku. 

redstavnici Inicijative za uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge u četvrtak su prosvjedovali na Markovu trgu tražeći smanjenje stope PDV-a za frizerski usluge s 25 na 13 posto, a svoje su analize i dokumentaciju predali i Vladi.

U skladu s epidemiološkim mjerama broj prosvjednika na Markovu trgu je bio ograničen i na njemu je bilo 40-ak frizera, koji su svoje zahtjeve istaknuli i na transparentima – “PDV 13 posto i milijuni više u proračunu”,  “Za 5 do 10 godina neće vas imati tko šišati”, “Bez ulaganja u mlade frizerska struka nestaje”, “PDV 13 posto! 700 novih radnih mjesta”, “Slovenski frizeri 9,5 posto, hrvatski frizeri 25 posto”, kao i povicima – “smanjite nam PDV”, “šišajte nam PDV”, itd.

Jedan od pokretača Inicijative Ivica Pavlačić, vlasnik frizerskog salona Merlinka iz Karlovca, koji ima 15 djelatnika i u sustavu je PDV-a, nakon što je u Banskim dvorima predao analize i dokumenti na kojoj frizeri temelje svoje zahtjeve, kaže kako se nada da će ih Vlada razmotriti kako bi spustila stopu PDV-a na 13 posto “kako bi se frizerska struka razvijala do svojih najvećih mogućih potencijala”.

Pavlačić iznosi da analize pokazuju koliko bi smanjenje PDV-a bilo dobro za državni proračun i samu frizersku struku.

Objašnjava kako je najveći problem što mali saloni, kada se žele razvijati i zapošljavati nove ljude, automatski ulaze u sustav PDV-a, čime im se porezne obveze udeseterostručju.

“Ako ste paušalist obrtnik, plaćate oko šest tisuća kuna poreza do te magične granice od 300 tisuća kuna. Onog trenutka kad prijeđete tu magičnu granicu od 300 tisuća kuna, vi ulazite u sustav PDV-a i to se automatski udesetostručuje i morate minimalno platiti 60 tisuća kuna, što je zapravo nonsens. (…) To je najveći problem, jer se ti saloni ne žele razvijati, otvarati nova radna mjesta”, kaže Pavlačić.

Potkrepljuje to i podacima analize Inicijative, kao i informacijama koje su frizeri dobili iz Porezne uprave, o jako malom broju salona u sustavu PDV-a, manje od sedam posto – u sustavu PDV-a je oko 340 frizerskih salona od njih ukupno oko 4.830.

“To je poražavajuće i netko u Vladi bi to trebao shvatiti, jer bi se sa smanjenom stopom PDV-a ti saloni mogli razvijati i zapošljavati nove ljude”, rekao je novinarima Pavlačić.

Anny Brusić iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) je izjavila kako vjeruje da će ministar financija Zdravko Marić frizerima pružiti priliku da mu prezentiraju zašto bi sniženje PDV-a na 13 posto pomoglo i državi, ali i frizerima.

Prosvjed frizera podržala je i Udruga glas poduzetnika, čiji je predsjednik Hrvoje Bujas podsjetio da i oni već mjesecima predlažu smanjenje PDV-a generalno, pogotovo za frizere, ali i sve druge uslužne djelatnosti.

“Nužno je da taj PDV dođe na 13 posto kako bi ljudi ipak dobili određenu dozu optimizma u ovim iznimno teškim i neizvjesnim danima i dočekali sljedeću godinu s  nadom u bolje sutra. Ministre Marić, ako nas čujete, ako čujete ove ljude iza nas, ako čujete vapaj Hrvatske, vrijeme je za reakciju”, poručio je Bujas.

Inače, frizeri su početkom rujna pokrenuli Inicijativu za uvođenje niže stope PDV-a od 13 posto na frizerske usluge, tvrdeći da će tako više salona biti motivirano širiti svoje poslovanje i ući su sustav PDV-a, što dugoročno donosi koristi za proračun i tu djelatnost.

Frizeri su tako već upozorili kako je porazna činjenica da je manje od sedam posto frizerskih salona u sustavu PDV, dok ih je 2013. godine bilo 16 posto. To pokazuje trend fragmentiranja frizerskog poslovanja, a zamjetan trend smanjivanja frizerskih salona koji su u sustavu PDV-a pojačat će se tijekom ove gospodarske krize, istaknuli su iz Inicijative.

Po izračunima koje su iznijeli, smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto za frizerske usluge, u razdoblju od pet godina državni bi proračun prihodovao 68 milijuna kuna više, utrostručio bi se broj frizerskih salona u sustavu PDV-a pa bi ih više od 21 posto bilo u sustavu PDV-a, otvorilo bi se minimalno 700 novih radnih mjesta za mlade frizere u frizerskim salonima. Poručuju kako bi se smanjenjem stope PDV-a smanjio i udio sive ekonomije, umanjio “frizerski egzodus” odnosno spriječilo ili barem usporilo iseljavanje frizera i potraga boljih poslovnih uvjeta u inozemstvu, omogućila održivost i razvoj struke, itd.

Inicijativa za uvođenje niže stope PDV-a svoje zahtjeve potkrepljuje i primjerima drugih država EU-a, uz ostalo i primjerima Češke koja je ove godine snizila PDV za frizerske i brijačke usluge s 21 na 10 posto, Sloveinije, čiji fizeri od 2010. imaju stopu od 9,5 posto, a sada traže da se snizi na 8,5 posto, itd.

Komentirajte prvi

New Report

Close