Švicarci ove godine investiraju 50 milijuna kuna u svoju novu tvornicu u Hrvatskoj

Autor: Darko Bičak , 26. listopad 2020. u 08:01
Tvrtka se bavi proizvodnjom i preradom minerala, mikrosfera - Perlita, na bazi vulkanskih stijenaa/FRILITE.CH

Projekt će biti ekološki neutralan i udovoljavati svim pravilima i standardima današnjeg zakonodavstva u EU i Hrvatskoj.

Švicarska tvrtka Frilite SA planira ove godine investirati 50 milijuna kuna u svoju novu tvornicu u Višnjanu u Istri.

Radi se o tvrtki koja se bavi proizvodnjom i preradom minerala, mikrosfera – Perlita, na bazi vulkanskih stijena, a koji se koriste najviše u građevinskoj industriji za ekološku gradnju i energetsku učinkovitost u zgradarstvu.

Kako su nam potvrdili u Gwattu, u blizini Berna, a gdje je sjedište tvrtke, očekuje se da bi radovi na novoj tvornici trebali započeti do kraja ove godine, a naredne godine bi trebala u pogon biti puštena prva od ukupno četiri očekivane proizvodne linije koje bi trebale u potpunosti zaživjeti do 2025.

Bernhard Neukam, produkt menadžer Frilite, pojašnjava za Poslovni dnevnik da tvrtka ulaže u najsuvremenije postrojenje za proizvodnju mikrosfera na bazi prirodnog resursa perlita, a tehnologija koja se sada instalira koristi samo električnu energiju, što znači da nema korištenih plinova za izgaranje, kemikalija ili procesne vode.

“Projekt u Hrvatskoj će biti ekološki neutralan i udovoljavati svim pravilima i standardima današnjeg zakonodavstva u EU i Hrvatskoj. Slikovito, ovo je kao da radite kockice u travi, ali samo s kamenom”, ističe Neukam. Već nareden godine bi u pogonu trebalo biti zaposleno 15 radnika, a u konačnici bi u tri smjene trebalo biti ukupno 30 ljudi. U

Friliteu ističu da planiraju angažirati uglavnom lokalno stanovništvo koje će dodatno educirati za ovu tehnologiju.

Iako Poslovni ekskluzivno doznaje detalje ovog projekta, u Istri je već i sama najava ovog projekta, odnosno odluka Općinskog vijeća Višnjana o davanju suglasnost za ovaj projekt u poslovnoj zoni Višnjan-Milanezi, a nakon što je već prije donesena odluka da se proda 5000m2 zemljišta Švicarcima za 32 eur./m2, izazvala komešanje u javnosti.

Glas Istre prenosi da je zbog ove odluke došlo do političke krize u Višnjanu između nezavisnog načelnika Angela Matticha i njegove vladajuće nezavisne liste te tamo opozicijskog IDS-a. IDS-ovci se, prema Glasu Istre, protive ikakvom industrijskom postrojenju na tom prostoru jer bi ono potencijalno moglo ugroziti turističku i poljoprivrednu perspektivu unutrašnjosti Istre.

Iz Gwatta nam pojašnjavaju da su se ovim biznisom počeli baviti 1999., a glavno tržište su im bile zemlje Zajednice Neovisnih Država (ekonomski okvir za zemlje bivšeg SSSR-a). Od 2010. su bazirani u Švicarskoj pod brendom Omega Minerals kao stožerne grupe, a Frilite SA je osnovana 2017. upravo s nakanom da tržištu ponude alternativne ekološke proizvode na bazi prirodnih minerala poput perlita.

Dodaju da su istovremeno s dozvolom za gradnju u Hrvatskoj dobili i dozvolu za gradnju istovjetne tvornice u Švicarskoj što će im omogućiti da pokriju potrebe kupaca u čitavoj Europi.

“Mikrosfere su skriveni prvaci današnjeg industrijskog svijeta. Za njihovo postojanje ljudi jedva da znaju, ali gotovo svi ih svakodnevno koriste jer proizvode čine lakšima, vatrootpornima i bolje izolirajućima (npr. Proizvodi za izolaciju zgrada) i stoga štede energiju tijekom cijelog životnog ciklusa.

Isto tako, pogodne su i kao zamjena “plastičnih mikrokuglica” u proizvodima za osobnu njegu i čišćenje i time zaštitu okoliša i mora od daljnjeg onečišćenja plastikom.

Komentirajte prvi

New Report

Close