FOTO/VIDEO: Prva županija u Hrvatskoj otganizirala masovno cijepljenje – u nekoliko sati 1100 osoba

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2021. u 11:42
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Riječ je o masovnijem cijepljenju osoba starije životne dobi, iznad 65 godina, te osoba s kroničnim bolestima koje mogu predstavljati povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti covid-19.

U Međimurskoj županiji, koja ima četiri nova slučaja zaraze, u subotu je počela provedba druge faze cijepljenja, a u nekoliko sati cijepit će se 1100 osoba, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirana je 131 osoba, a evidentirana su tri pozitivna slučajeva na covid-19 u županiji, što je 2,25 posto pozitivnih od broja testiranih. Na temelju kliničke slike dijagnosticiran je jedan pozitivan slučaj.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba, pa je broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan 124.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 30 pacijenata pozitivnih na covid-19. U protekla 24 sata primljena su tri pacijenta, a otpuštena dva. Na invazivnoj respiraciji su tri covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema umrlih  osoba.

Tri vrste cjepiva

Iz Stožera su priopćili kako je u subotu u Međimurskoj županiji počela provedba druge faze cijepljenja, a riječ je o masovnijem cijepljenju osoba starije životne dobi, iznad 65 godina, te osoba s kroničnim bolestima koje mogu predstavljati povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti covid-19.

U organizaciji je, ističu iz međimurskog Stožera, zajedno s liječnicima angažirano 80 ljudi, a osigurani su punktovi u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću. Pripremljen je i prenamijenjen prostor, osigurana voda, voće, sanitarni prostori, prostori za odmor, administrativna sestra, sestra uz liječnika, redari, volonteri, Hitna pomoć i internetska veza.

„U nekoliko sati cijepit će se 1100 naših građana – 500 u Čakovcu te po 300 u Prelogu i Murskom Središću“, poručuju iz Stožera te dodaju da su za cijepljenje na raspolaganju tri vrste cjepiva koja su službeno registrirana i odobrena, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj.

Iz Pozivnog centra za naručivanje cijepljenja Doma zdravlja tijekom tjedna su se pozivali građani prema redoslijedu prijave, i to prvih 1093, a spremna je i rezervna lista u slučaju nedolaska na cijepljenje naručene osobe.

U cijeloj organizaciji pomažu volonteri Crvenog križa, zaposlenici škola, članovi DVD-a, komunalni redari, policija, liječnici obiteljske medicine, timovi epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo, timovi hitne medicine i djelatnici Međimurske županije.

Prema planu, sljedećeg vikenda moglo bi se cijepiti oko 2000 osoba, najavljuju iz međimurskog Stožera civilne zaštite.

Komentirajte prvi

New Report

Close