FOTO: U neposrednoj blizini željezničkog i autobusnog kolodvora urušila se zgrada

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. kolovoz 2022. u 08:40
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

U srijedu ujutro oko 5.15 sati u Sisku se iznenada urušila, od potresa oštećena, reprezentativna secesijska katnica u Frankopanskoj ulici.

U urušavanju nitko nije stradao, iako se zgrada nalazi u neposrednoj blizini željezničkog i autobusnog kolodvora, a uz nju u to vrijeme prolaze mnogi putnici. Osim toga, objekt, koji je bio u vrlo lošem stanju, ničim nije bio zaštićen.

Zgrada, čije su pročelje krasili brojni ukrasi, izgrađena je početkom 20. stoljeća, a osim u stambene, nekad je korištena i za ugostiteljske namjene. Imala je veliku ambijentalnu vrijednost i jedan je od rijetkih primjera tako oblikovane secesije u Sisku.

Nakon urušavanja na mjesto događaja, koje je odmah zaštićeno, ubrzo su stigle sve žurne službe, a dio Frankopanske ulice je zatvoren za promet.

Na mjestu nesreće u ranim jutarnjim satima zatekao se i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, koji je napomenuo kako je najvažnije da nitko nije stradao, te kako će sudbinu zgrade odrediti struka.

Na mjestu nesreće slijedi očevid, te odluka konzervatora hoće li se ostaci zgrada u cijelosti rušiti ili će se dio sačuvati i interpolirati u obnovljeni objekt.

Komentari (1)
Pogledajte sve

reprezentativna zgrada? Pa ta ruševinama je ruglo grada već desetljećima ruglo grada sve zbog toga što zaštitari tog kulturnog dobra maltretiraju vlasnike. Kao i sve inspekcijske službe u Hrvatskoj pa tako i ti “zaštitari kulturnog dobra” su najveći kočničari razvoja svega. U sve inspekcije je pod hitno potrebno uvesti red, jer tamo vlada nered, korupcija, mito… i zato smo jedna od najzadnijih zemalja EU….

New Report

Close