FOTO: Terensko vozilo Hitne pomoći kakvo još nije viđeno u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. veljača 2017. u 13:45
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Prikolica sadrži svu potrebnu opremu za pomoć unesrećenima, kao što su velike količine sredstava za imobilizaciju, lijekovi, infuzije, zavojni materijal i medicinski kisik.

Terensko vozilo s prikolicom s opremom za hitnu pomoć i spašavanje više osoba odjednom tijekom većih nesreća, prvo takvo u Hrvatskoj, predstavljeno je u četvrtak u Zavodu za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije u Rijeci.

Prikolica sadrži svu potrebnu opremu za pomoć unesrećenima, kao što su velike količine sredstava za imobilizaciju, lijekovi, infuzije, zavojni materijal i medicinski kisik. Ima mogućnosti spajanja na vanjski izvor električne energije, ali i vlastiti agregat, akumulator i reflektore za rad noću.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Davor Vukobrat kazao je da je prikolica, izrađena u Hrvatskoj, nabavljena krajem prošle godine, njena vrijednost je 100.000 kuna, a za akumulator, agregat i dva reflektora izdvojilo se dodatnih 30.000 kuna. Istaknuo je da su u Zavodu sami došli do ideje da se nabavi ovakva prikolica, kao prva takvog tipa u županijskim zavodima za hitnu medicinu u Hrvatskoj, i to po uzoru na neke druge europske zemlje koje imaju slična vozila.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina naveo je da je Zavod lani nabavio rekordnih 14 vozila, od kojih je deset kupljeno iz županijskog proračuna, a ostala četiri iz iznosa za decentralizirane funkcije u zdravstvu. Ova investicija je ukupno veća od 5,6 milijuna kuna.

U proteklih pet godina županija je za Zavod nabavila 36 vozila za hitnu medicinu, kazao je Komadina i dodao da će se ovo vozilo s prikolicom koristiti prvenstveno za uvježbavanje timova, te izrazio nadu da se nikad neće koristiti za svoju temeljnu namjenu – spašavanje ljudi u većim nesrećama, poput velikih prometnih nesreća, elementarnih nepogoda ili terorističkih napada.  

Zavod je u 2016. obavio 27.352 intervencije na terenu, što je najviše od njegova utemeljenja. Najviše intervencija je bilo u Rijeci (13.760), a slijede ispostava u Crikvenici (2.761), Krk (2.680) i Opatija (2.507 hitnih intervencija).

Komentirajte prvi

New Report

Close