GALERIJA: Prva javna tehnička proba fontana održana bez Bandića

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. prosinac 2012. u 10:34
Prosvjednica s transparentom kojem zeli Bandicu zatvor. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Davor Jelavić ističe da su fontane napravljene “vrhunski, prekrasno i veličanstveno i da su sve funkcije pomalo puštene u program”.

Prva javna tehnička proba dviju fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održana je večeras, a očekuje se da bi za tri mjeseca te fontane, za čiji je projekt utrošeno 18 i pol milijuna kuna, mogle dobiti uporabnu dozvolu i biti puštene u rad. 

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić izjavio je da je sinoć održano pokusno-tehničko kontroliranje projekta kako bi se vidjelo je li sve rađeno kao što je planirano i je li to u funkciji.

Istaknuo je da su fontane napravljene "vrhunski, prekrasno i veličanstveno i da su sve funkcije pomalo puštene u program". "Ovo naš grad zaslužuje", poručio je Jelavić. Rekao je da je cijena tog projekta oko 18,6 milijuna kuna.

Projekt obuhvaća dvije fontane i dva pothodnika kao poveznice Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Trnja te infrastrukturu koja će biti potrebna za buduću izgradnju još triju fontana i četiri pothodnika, čija je izgradnja u fazi idejnog projekta.

Voditelj projekta arhitekt Ivan Valek izjavio je kako su sinoć provjerili tehničke mogućnosti fontane da bi prema tome odredili vodene igre i njihove programe.

Imamo rok od 90 dana do svečanog otvorenja koje će biti na proljeće, a do tada mora biti sve savršeno. Tu su vodene orgulje koje mogu mijenjati vodene forme, fontana je muzička, može se pustiti suhi led, a na vodeni ekran se može projicirati sve što želi, a omogućit će se i mladima da se njihovi grafiti pojave na vodenom ekranu. Ustvrdio je da će to biti prva fontana koja će moći zarađivati novac, te da je to ekološki projekt.

Rekao je da mu je žao što su neki ugledni ljudi negodovali što se u Ulici Hrvatske bratske zajednice gradi fontana jer je tu veliki promet, buka i automobili koji ispuštaju CO2, te poručio da će "tu biti bolji zrak nego na Zrinjevcu".

Voda u fontanama je toliko zdrava i nema kemikalija da će se moći i piti, a djeca će se moći kupati. Po zimi je predviđeno klizalište. Prva javna tehnička proba dviju fontana okupila je nekoliko desetaka znatiželjnih građana, ali je bila popraćena i prosvjedom pripadnika pokreta Occupy Croatia koji su kod fontane istaknuli transparent "Bandiću, čeka te Remetinec". Rekli su da prosvjeduju protiv gradonačelnika Milana Bandića koji Zagrebom upravlja tako što "pogoduje sebi, svojim prijateljima i kumovima". "U fontane su utrošeni milijuni i milijuni, a pitanje glasi – što tu košta toliko novca", poručili su.

Komentirajte prvi

New Report

Close