Digitalno selo
tehnološki napredak

FOTO: Predstavljen jedinstven projekt Poslovnog dnevnika ‘Digitalno selo’: Važnost digitalizacije poljoprivrede i uvođenja novih IT tehnologija

Strizivojna je mjesto u kojem živi oko 2500 stanovnika te posluje oko 15 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva.

Josipa Ban
04. ožujak 2024. u 13:33
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL


Jedinstven projekt razvoja Digitalnog, odnosno pametnog sela, pokrenuo je Poslovni dnevnik u Općini Strizivojna. Cilj projekta je pomoći poljoprivrednicima da se upoznaju i počnu koristiti digitalne alate kako bi povećali svoju produktivnsti i bili konkurentniji. 

U maloj Osječko-baranjskoj općini Strizivojna predstavljen je projekt Poslovnog dnevnika Digitalno selo. Riječ je o projektu razvoja pametnog i digitalnog sela kojeg će Poslovni dnevnik u praksi, prvi put u Hrvatskoj, realizirati u Strizivojni u suradnji s partnerima. Ciljana skupina su poljoprivrednici, a ideja je da se na jednom kvalitetnom primjeru i projektu pokaže i dokaže važnost digitalizacije poljoprivrede i uvođenja novih IT tehnologija u poljoprivrednu proizvodnju.

Foto: Davor Javorović / Pixsell

‘Digitalna sela inicirat ćemo i drugdje’

Ivana Krajinović, direktorica Večernjeg lista, napomenula je da je ovaj jedinstven projekt jedan od brojnih društveno odgovornih projekata Poslovnog dnevnika. “Projektom Digitalno selo želimo ujediniti sve ključne dionike, pokazati im mogućnosti koje nosi digitalizacija i digitalna rješenja te tako pospješiti njihovu proizvodnju”, rekla je Krajinović dodavši da je Strizivojna prvo digitalno selo, ali svakako ne posljednje. “Digitalna, odnosno pametna sela inicirat ćemo i drugdje”, zaključila je Krajinović.

“Očekujmo od ovog projekta da će našim poljoprivrednicima otkriti i drugu stranu digitalizacije koju do sada još nisu upoznali. Iako u praksi naši poljoprivrednici koriste određene digitalne alate, smatramo da bi mogli bolje i više. Također, ovaj nam je projekt izuzetno važna jer ima i socijalnu komponentu te utječe na razvoj poljoprivrede. Cilj nam je, dakle, da kroz njega unaprijedimo poslovanje i poljoprivrednu proizvodnju u Strizivojni te da potaknemo otvaranje novih radnih mjesta”, istaknuo je Josip Jakobović, načelnik Općine Strizivojna, naglasivši da se nada će zahvaljujući projektu uspjeti zadržati mlade u Strizivojni. Dodaje i da projekt neće biti usmjeren samo na poljoprivrednike već će u njega biti uključen i Dječji vrtić “Bajka” i Osnovna škola Ivana Brlić Mažuranić.

Strizivojna je mjesto u kojem živi oko 2500 stanovnika te posluje oko 15 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. Njih 99 posto bavi se proizvodnjom tovne junadi, a na području općine uzgaja se između 1000 i 1300 grla junadi. Poljoprivrednici Općine Strizivojna na raspolaganju imaju oko 1500 hektara zemlje.

U projektu će sudjelovati i Antun Degmečić, 21. godišnji poljoprivrednik iz Strizivojne. Mladom Degmečiću poljoprivredna proizvodnja je ljubav od malena, a u projekt Digitalno selo Poslovnog dnevnika se uključio jer želi naučiti koristiti nove digitalne alate u proizvodnji. “Želim da projekt što prije krene s realizacijom kako bih u suradnji s IT kompanijama naučio nešto novo o digitalizaciji u poljoprivredi. Nadam se da će mi ta nova znanja pomoći u unaprjeđenju i ubrzanju proizvodnje”, kaže Degmečić dodajući da se nada da će mu nova rješenja i olakšati proizvodnju. Inače, ovaj mladi poljoprivrednik uzgaja 150 junadi te obrađuje 130 hektara zemlje.

Podršku projektu dala je i Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, koja je u Strizivojni istaknula važnost digitalizacije i informatizacije u razvoju domaće poljoprivrede. Istaknula je da država u digitalizaciju ulaže kroz NPOO i to kroz projekte koji će olakšati administraciju, no najvažnija su ipak, privatna ulaganja.

Kroz projekt Digitalno sela Poslovnog dnevnika poljoprivrednici bi trebali uvidjeti koristi koje donosi digitalizacija, robotizacija i umjetna inteligencija. Tako bi, nadamo se, trebali povećati svoja ulaganja ali i produktivnosti.

Partneri na projektu su, uz Općinu Strizivojnu i Osječko-baranjska županija, tehnološke kompanije InfoDom i Digital Agro. Očekuje se uključivanje i drugih partnera koji nude digitalna rješenja kao i znanstvena znanja. Svi zainteresirani mogu se uključiti.

New Report

Close