Poticaji sve veći, a poljoprivredna proizvodnja sve manja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. veljača 2024. u 21:04
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Poticaji za poljoprivrednike svake su godine sve veći, a poljoprivredna proizvodnja sve manja, upozorili su u četvrtak saborski zastupnici u raspravi o izmjenama Zakona o poljoprivredi.

To je neobjašnjivo, nešto u sustavu ne valja, poticaji odlaze u prazno i sve više uvozimo , kazao je Davor Dretar (DP).

Očito smo u strategiji poljoprivrede promašili, ustvrdio je Nikša Vukas (Socijaldemokrati) također ukazujući na nikad veća ulaganja u poljoprivredu i, s druge strane, pad proizvodnje.

Darko Klasić (Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka) kazao je da se poljoprivreda često svodi na stvaranje privida proizvodnje koja ne odgovara stvarnom stanju, kukanju o problemima i fokusiranje na dobivanje novaca od poticaja, a sve manje na proizvodnju.

Zato, istaknuo je, potrebna je jača zakonska regulativa kako bi se utvrdilo kako se troše potpore najavivši potporu zakonskim izmjenama kojim se reguliraju pitanja prijevara u korištenju potpora iz europskih poljoprivrednih fondova.

Moramo učiniti sve kako bismo novcem gospodarili marom dobrog gospodara, kontrole moraju biti na visokoj razini, složila se Marijana Petir (Klub HDZ-a) .

Odbacila je pritom tvrdnje da se poticaji u poljoprivredi troše na koruptivan i netransparentan način. U 2022. bilo je 106.500 korisnika potpora, godišnje se obave deseci revizija, a pojedinačni slučajevi prijevara se procesuiraju, rekla je.

Martina Vlašić Iljkić (Klub SDP-a) osvrnula se na projekt Slavonija Baranja i Srijem za koji je ustvrdila da je sam sebi svrha.

Kada bismo povukli crtu pet slavonskih županija ostalo je bez 90 tisuća stanovnika u odnosu na vrijeme prije projekta , nestalo je 7.500 OPG-ova, s Slavonci i dalje imaju 15 do 20 posto manje plaće od državnog prosjeka.

Prema popisu stanovništva nitko ne živi u 192 sela, a najmanje 541 selo je na pragu izumiranja, to je učinak svih milijardi uloženih bez analize i bez mjera usmjerenih na razvoj, istaknula je Vlašić Iljkić.

Na same zakonske izmjene nije imala veće zamjerke, ali i dodala da koliko god se usklađivali s propisima EU-a i govorili o sprečavanju korupcije, sva radost da će biti bolje nestaje izborom Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

Vesna Vučemilović (Klub Hrvatskih suverenista) smatra da se zakonskim izmjenama daju prevelike ovlasti Agenciji za plaćanje u poljoprivredi koja bi trebala odmah reagirati ako u postupku dodjele potpora utvrdi postojanje sumnje na prijevaru.

Ima pravo donijeti mjere koje imaju izravne negativne učinke na poslovanje, primjerice privremeno odgoditi potporu ili tražiti povrat sredstva, kazala je.

Isto je sporno i Ružici Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku). “Građanima mora biti osiguran pristup sudskoj zaštiti kada su ugroženi njihovi interesi, drugim riječima, ponovno kršimo odredbe Ustava propisujući da Agencija na temelju vlastite pogreške može tražiti povrat sredstava od korisnika”, upozorila je.

Komentirajte prvi

New Report

Close