‘Fortenova prodajom Poliklinike Aviva završila proces dezinvestiranja’

Autor: Marija Crnjak , 14. rujan 2021. u 22:00
Igor Čičak/Pixabay; PD

‘Akvizicijom Avive stekli smo k know how za nastavak naših investicija u cilju konsolidacije zdravstvenog sektora’, kažu u PCP-u.

Fortenova grupa završila je proces dezinvestiranja dijela poslovanja koje nisu u funkciji njenih temeljnih djelatnosti, i to prodajom Poliklinike Aviva investicijskom društvu Provectus Capital Partners (PCP).

Riječ je o investicijskom društvu usmjerenom na tržišta jugoistočne Europe, koje je Polikliniku Aviva preuzelo putem fonda ASEF (Adriatic Structured Equity Fund), a iz dosadašnjih aktivnosti jasno je da ih najviše zanima privatno zdravstvo.

‘Nastavit ćemo s ulaganjima’

Iz PCP-a ističu da će nastaviti investirati u rast poslovanja Avive, koja će, dodaju, zauzeti središnju poziciju u daljnjim planovima društva u smjeru okrupnjavanja privatnog zdravstvenog sektora u Hrvatskoj.

“Privatni zdravstveni sektor u Hrvatskoj ima značajan potencijal rasta u narednim godinama, a akvizicijom Avive stekli smo kvalitetnu poziciju i ključan know how za nastavak naših investicija u cilju konsolidacije zdravstvenog sektora.

Peruško

Za sve naše kompanije iz netemeljnih djelatnosti našli smo kvalitetne partnere koji će razvijati njihovo buduće poslovanje.

Predani smo daljnjem razvoju Avive i novim investicijama kako bismo osigurali maksimalnu dodanu vrijednost i korisnicima i zaposlenicima te na taj način podigli i osigurali dugoročno kvalitetno održivo poslovanje i vrijednost same Avive”, izjavio je Igor Čičak, predsjednik Uprave i glavni partner PCP-a.

Inače, ovo je njihova treća investicija u Hrvatskoj, a druga u zdravstveni sektor. Ranije ove godine PCP je zaključio prvo investiciju u Keindl Sport Trgovinu, kompaniju specijaliziranu za veleprodaju i maloprodaju sportske opreme.

40

tisuća korisnika ima trenutno Poliklinika Aviva

Uslijedilo je ulaganje u Stomatološku polikliniku Arena iz Zagreba, također putem ASEF-a koji podržavaju Europski investicijski fond i Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Arena je jedna od vodećih poliklinika u Hrvatskoj, s ostvarenih 25 milijuna kuna prihoda u prošloj godini te 60 zaposlenih stručnjaka iz svih grana stomatologije.

Plan je da PCP, zajedno s osnivačima Arene Marinom Srdjak i Srećkom Srdjak, nastavi partnerski raditi na rastu poslovanja, što uključuje i nove akvizicije komplementarnih poliklinika u RH i regiji.

Prvi na tržištu

Poliklinika Aviva poznata je kao sljednica poliklinike Nemetova koja je nastala davne 1979. od Centra za dijagnostiku, a 1997. registrirana je kao Poliklinika za medicinsku dijagnostiku te je tako postala prva poliklinička ustanova u Hrvatskoj koja počinje sa samostalnim radom na tržištu.

Ujedno je jedna od najvećih domaćih privatnih poliklinika s više od 80 djelatnika, te nudi paletu usluga za više od 40 tisuća korisnika u područjima prevencije, dijagnostike, liječenja i rehabilitacije.

Ustanova je u zadnje dvije godine poslovala s gubitkom. Naime, prema podacima objavljenima na servisu Poslovna.hr, Poliklinika Aviva je 2020. ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od 33,7 milijuna kuna, što je pad za 3,2 milijuna kuna u odnosu na godinu ranije.

“Fortenova grupa je kroz suradnju s društvom Provectus Capital Partners, osigurala kvalitetnog strateškog i financijskog partnera te omogućila daljnji razvoj i realizaciju punog potencijala Poliklinike Aviva, a sve u korist njenih pacijenata, dobavljača i vrijednih zaposlenika, kojima želimo posebno zahvaliti na njihovom doprinosu”, istaknuo je James Pearson, izvršni direktor financija Fortenove.

Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe zadovoljan je što ovom transakcijom uspješno privode kraju cijeli proces dezinvestiranja dijela kompanija koje nisu u funkciji njihovih temeljnih djelatnosti.

“Za sve naše kompanije iz netemeljnih djelatnosti našli smo kvalitetne partnere koji će razvijati njihovo buduće poslovanje. Istodobno, Fortenova grupi će to omogućiti stvaranje fokusiranog portfelja i jačanje kapitalne strukture”, kazao je Peruško.

Komentirajte prvi

New Report

Close