‘U 5 godina napravili smo 27 investicija teških 25 milijuna eura, a motivirali smo i druge ulagače’

Autor: Bernard Ivezić , 30. siječanj 2020. u 15:14
Povjerenje fondova najniže od 2012., ali i dalje dvostruko veće nego 2008./Shutterstock

Prema Deloitteu, četvrtina ispitanika planira u 2020. prodavati, a 48 posto ih očekuje da će cijene pasti.

Duže razdoblje dobrih cijena za prodaju tvrtki moglo bi se uskoro završiti. U svom posljednjem ispitivanju sentimenta fondova rizičnog kapitala, "Očekivanja i povjerenje PE fondova u srednjoj Europi", Deloitte tvrdi da ih rekordan broj unazad pet godina, 25 posto ispitanika, planira u 2020. godini prodavati, ali i da ih najviše dosad, 48 posto, očekuju da će cijene pasti. Deloitte naglašava da je povjerenje fondova rizičnog kapitala, koji posluju u regiji, na najnižoj razini unazad sedam godina zbog očekivanja pogoršanja gospodarskih okolnosti.

Njegov indeks povjerenja u industriju rizičnog kapitala već dvije godine kontinuirano klizi, sa 130 krajem 2017. na sadašnjih 87. Blizu je razine iz 2011. i 2012. godine (70-71), ali je još uvijek dvostruko viši nego krizne 2008. godine (48). Takva kretanja u Hrvatskoj su se osjetila kroz prošlotjedni izlazak Dogus grupe iz marina u Hrvatskoj. Turska grupa prodala je tri marine u sklopu D-Marina CVC Capital Partnersu, koji je usto kupio i marine u Grčkoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Tjedan prije toga je slovenski Generali Growth Equity fond preuzeo 75 posto Eko papira, najvećeg proizvođača papirnatih vrećica u Hrvatskoj i jedne od uspješnijih domaćih obiteljskih tvrtki. Ovaj je, pak, tjedan britanski Mid Europa Partners najavio da će do kraja siječnja preuzeti 30 posto zagrebačke M+ grupe, odnosno tvrtke Meritus upravljanje, koja će prethodno od njega preuzeti najveći nezavisni kontaktni centar u Turskoj, CMC.

Vrijednost posla procijenjena je na 36 milijuna eura. U istraživanju Deloitte, kao primjere većih investicija u Hrvatskoj, od strane fondova rizičnog kapitala, navodi akviziciju Mlinara, koju je upravo fond Mid Europa Partners ostvario u travnju prošle godine. Usto, navodi i akviziciju Tele2 Hrvatska za 220 milijuna eura, a koja je najavljena u svibnju prošle godine i koju kupac, treći najveći telekom u regiji United group, provodi preko britanskog BC Partners Limiteda. Ta akvizicija, prema neslužbenim informacijama s tržišta, navodno je gotova.

O njoj je posljednjih mjeseci odlučivao AZTN ispitujući učinak na tržište. U branši se komentira da je prošli tjedan Agencija donijela pozitivnu odluku, ali službenog komentara kao ni potvrde zasad nema. Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja kaže da je proteklih nekoliko godina ojačala investicijska aktivnost i signalizira da će prilika za njen nastavak biti i dalje.

"Zbog velike likvidnosti na tržištu s još uvijek relativno niskim kamatama, razdoblja mogućeg ekonomskog usporavanja ne bi trebala spriječiti prodaju temeljito pripremljenih budućih transakcija bilo da se radi o prodajama financijskih portfelja, financijskih institucija ili privatnih društava koja nemaju jasno definirane nasljednike", kaže Jelušić Kašić.

Osim življe investicijske aktivnosti u segmentu obiteljskih tvrtki u Hrvatskoj, slično je i u segmentu investicija rizičnog kapitala u male tvrtke i startupe. Međutim, čak su i investitori u startupe nešto oprezniji. Jure Mikuž, managing partner SC Venturesa, najstarijeg lokalnog VC fonda kaže da se očekuje da će se makroekonomski pokazatelji u regiji početi pogoršavati u nekom trenutku s obzirom na to da je većina poslovne aktivnosti povezana s izvozom u zapadnu Europu, gdje su predviđanja za 2020. i 2021. godinu konzervativna.

"Iako je uvijek sigurnije reći da će gospodarstvo u 2020., nakon toliko godina rasta, stagnirati, ipak smatram da bi bilo hrabro dati ikakvu optimističnu prognozu", kaže Mikuž. Navodi da SC Ventures planira sada, na početku godine, usporiti investicijske aktivnosti da bi ih potom jačao prema kraju godine. Sada će se pak fokusirati na jačanje vrijednosti tvrtki u portfelju i na istraživanje prilika za prve exite.

"U pet godina napravili smo 27 investicija teških 25 milijuna eura, a povrh toga smo motivirali druge ulagaće da u tvrtke iz našeg portfelja ulože još 35 milijuna eura što znači da smo u regionalne startupe i tehnološke tvrtke doveli 60 milijuna eura investicija", kaže Mikuž. U Fil Rouge Capitalu, najvećem VC fondu u Hrvatskoj, kažu da su, unatoč raznim predviđanjima, oni zadovoljni poslovnom klimom posebno s tvrtkama u ranoj fazi razvoja. Stevica Kuharski, voditelj skauta Fil Rouge Capitala navodi da od tvrtki poput UI Patha, Infobipa, Rimac Automobila i Outfita 7, kao i niza drugih, svi na tržištu imaju velika očekivanja.

"Mi smo osigurali 45 milijuna eura do sada i istim tempom ćemo investirati do prosinca 2023", kaže Kuharski. Slično navodi Renata Brkić, suosnivačica Feelsgood Social Impact Investment fonda, najmlađeg hrvatskog VC fonda, koji očekuje zadnju dozvolu Hanfe za početak rada. Pojašnjava da su zbog niskih kamata investitori vrlo zainteresirani za fondove rizičnog kapitala. "Ali i poduzetnici pa smo u iščekivanju početka rada, skupili 80 projekata od čega 30 dobrih, od kojih su neki bili ispod svih radara", zaključuje Brkić.

Komentirajte prvi

New Report

Close