Svijet novca
Svijet novca

Fintech usluga merBanking smanjuje ovisnost računovođa o ažurnosti klijenata

U računovodstvene programe implementirane su usluge iniciranja plaćanja i informiranja o stanju na transakcijskom računu.

PD VL native tim
22. veljača 2024. u 22:00
Foto: PD

Platne usluge u posljednjih su se dvije godine promijenile više nego u prethodnih 20, a nezaustavljivi razvoj novih proizvoda koje na tržište plasiraju kompanije tehnološkog sektora, pokazatelj su da je vrijeme dostupnih i inovativnih financijskih usluga konačno došlo.

Domaće tržište “prekrojila” je usluga merBanking koja je značajke internetskog bankarstva dovela direktno u računovodstvene programe.

Pod navedenim brendom u više desetaka ERP-ova i poslovnih rješenja implementirane su dvije temeljne plate usluge proizašle iz EU Direktive PSD2, usluge iniciranja plaćanja i informiranja o stanju na transakcijskom računu.

Čim smo vidjeli merBanking, automatski smo i sebe vidjeli u toj usluzi jer time i mi i naši klijenti možemo unaprijediti poslovanje, ističe Gračanlić, direktor tvrtke Fractal Ide.

Među računovodstvenim programima u koje je implementirana usluga merBanking je i Gath ERP Elektronike Perhoč, koji je jedan od programa na tržištu prepoznat po značajkama koje pružaju potpuno digitalno poslovanje. Plaćanje naloga iz Gath ERP-a i dohvat izvoda jednim klikom, kao veću vrijednost za korisnika vidi i Damir Gračanlić, direktor tvrtke Fractal Idea, koja se bavi pružanjem računovodstvenih usluga za više desetaka poslovnih subjekata.

“Računovodstveno poslovanje u današnje bi vrijeme trebalo biti potpuno digitalno i to je ono na čemu radimo s našim klijentima da kroz automatizaciju različitih procesa povećamo operativnost. Čim smo vidjeli merBanking , automatski smo i sebe vidjeli u toj usluzi jer time i mi i naši klijenti možemo unaprijediti poslovanje”, ističe Gračanlić.

Informiranje o prometu u ERP-u

Automatizacijom izrade platnog naloga i iniciranjem plaćanja kroz računovodstveni program, poslovni subjekti štede resurse, a istovremeno povećavaju kvalitetu i ažurnost financijskih podataka.

S druge strane, usluga dohvaćanja informacija o stanju računa korisnicima i njihovim ovlaštenicima, kao što je u ovom slučaju Fractal Idea, omogućuje da u stvarnom vremenu prate sve promjene na bankovnom računu, ili više njih, i to direktno kroz njihov računovodstveni ili poslovno rješenje.

Gračanlić ističe kako mnogi poduzetnici ne prate najveće generatore troška, počevši od troškova uredskog materijala i papira koji se bespotrebno koristi za “printanje” pa do ljudskog rada i vremena, koje smatra najvažnijim resursom.

Vrijeme je jedini resurs, ističe, koji se ne može vratiti, zbog čega snažno zagovara elektronsko poslovanje i maksimalnu automatizaciju procesa. Upravo to su dobili s merBanking uslugom koja omogućuje da unutar računovodstvenog programa, bez “ulogiravanja u internetsko bankarstvo, korisnici automatski povlače izvode o prometu po svim transakcijskim računima i to ne samo za sebe, nego i za klijente kojima pružaju računovodstvene usluge.

“Osim dohvata izvoda, ova nam usluga pruža mogućnost konstantnog uvida u stanje po svim transakcijskim računima preko značajke dohvat balansa, odnosno podatke o svim promjenama po računima kroz dohvat transakcija koje pratimo kroz Gath ERP”, ističe Gračanlić.

Povlačenje informacija o stanju po računima nekome je dovoljno jednom dnevno, no postoje brojne branše gdje postoji velika potreba za stalnim osvježavanjem tih podataka kako bi menadžeri mogli donositi dobre poslovne odluke.

Podaci o uplatama u stvarnom vremenu

Informacija o stanju na računu u stvarnom vremenu osnovni je preduvjet za kvalitetno upravljanje novčanim tijekovima, zato je važno da se planiranje plaćanja ne temelji na informacijama od prethodnog dana.

“Praćenje prometa po računu kroz računovodstveni program omogućuje nam da brže reagiramo na krajnjeg klijenta, bilo da je riječ o ponudama ili nekakvim rezervacijama, što trenutno ne nudi nijedno internetsko bankarstvo. Fintech usluga Elektroničkih računa u potpunosti je promijenila ovaj segment poslovanja i omogućila nam štednju najvrjednijih resursa”, pojašnjava direktor tvrtke Fractal Idea.

Poseban benefit imaju subjekti s računima u više poslovnih banaka, odnosno računovodstvene tvrtke koje su merBanking uvele i u poslovanje svojih klijenata. Zahvaljujući tome, ne moraju više puta u danu provjeravati internetska bankarstva kako bi utvrdili promjene prometa i stanje po računima jer se automatski dostavljaju u računovodstveni program.

“Ako je računovođa ovlaštenik na računu klijenta, aktivacijom merBanking usluge u svom računovodstvenom programu, ima mogućnost koristiti sve njene značajke za sve poslovne račune klijenata. Ne mora čekati dostavu izvoda od klijenta ili pamtiti lozinke za različita internet bankarstva jer putem usluge merBanking može automatski povlačiti izvatke o prometu po računima”, rekao je Ivan Tomljenović, voditelj ERP i DMS mreže tvrtke Elektronički računi.

Računovođe ne ovise o klijentima

Za razliku od klasičnog učitavanja XML datoteke izvoda, što je usluga koju trenutno pruža većina banka, korisnik merBanking usluge više ne mora ulaziti u internet bankarstvo, povući datoteku na radnu površinu računala potom je učitati u računovodstveni program, ili je pak preuzimati putem s e-maila, već to čini automatski, zadajući nalog jednim klikom da se izvod direktno povuče u program.

“Interno računovodstvo u nekoj kompaniji najčešće ima pristup izvodima po računima od prethodnog dana, no vanjska se suočavaju s problemom zakašnjele dostave dokumenata. Aktivacijom usluge merBanking sami biraju dinamiku zaprimanja podataka o promjenama po računima; čak i u stvarnom vremenu mogu pratiti platni promet subjekata kojima vode financijsko poslovanje”, naglašava Tomljenović.

U široj primjeni merBanking omogućuje automatsko knjiženja izvoda, što je zasigurno prednost za sve one tvrtke koje imaju veliki broj promjena po računima. Aktivacijom ove usluge više ne moraju raditi u prošlosti, knjižiti izvode za prethodni dan ili mjesec, već informaciju o svakoj uplati, sa svih poslovnih računa tvrtke, zaprimaju u stvarnom vremenu, direktno u svoj poslovni ili računovodstveni program.

“Računovodstvo više ne ovisi o tome hoće li klijent dostaviti dokumentaciju ili neće jer do podataka koji mu trebaju dolazi sam iz svog računovodstvenog programa, a samim time bolje upravlja i svojim vremenom te radnim procesima”, smatra Gračanlić.

Iniciranje plaćanja

Osim dohvata izvoda, transakcija i balansa, merBanking omogućuje plaćanje naloga iz računovodstvenog programa, bilo da je riječ o eRačunima i računima u papirnatom obliku, ponudama ili putnim nalozima, odnosno svim valjanim knjigovodstvenim ispravama koje se evidentiraju i knjiže u računovodstvenom programu. Isto se odnosi i na isplatu plaća te drugih vrsta dohodaka koje poslovni subjekt uobičajeno isplaćuje.

“Ako korisnik ima mogućnost platiti račun odmah nakon knjiženja, a da za to ne treba izraditi posebne datoteke i pokretati bankarske aplikacije, daleko je veća šansa da će se plaćanje izvršiti prije vremena ili na vrijeme. Usluga merBanking , naime, omogućuje i zadavanje plaćanja s budućim datumom, bilo da je riječ o pojedinačnim ili skupnim transakcijama, što zasigurno jamči manju vjerojatnost da će se zaboraviti na valutu plaćanja”, kažu iz tvrtke Elektronički računi.

Širenjem u fintech tvrtka Elektronički računi omogućila je korisnicima mojeRačun usluge da provode jednokratna plaćanja direktno iz servisa, odnosno sa stranice popisa primljenih dokumenata.

* Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close