Fina privatizira svoje Računovodstvene servise, očekuje se interes iz redova najvećih računovodstvenih servisa

Autor: Suzana Varošanec , 16. kolovoz 2021. u 13:10
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Javni poziv Financijske agencije za preuzimanje poslova eksternog računovodstva za 650 klijenata, kao i zaposlenika, traje do 29. kolovoza. Zainteresirani prijavitelji su pravne osobe ili obrtnici registrirani za obavljanje računovodstvenih poslova koji posluju najmanje 5 godina, bez evidentiranih dugovanja pri Poreznoj upravi, s ukupnim godišnjim prometom većim od 5 milijuna kuna, a što dokazuju izvodom iz registra trgovačkog suda, odnosno obrtnog registra, potvrdom nadležne Porezne uprave ne starijom od 30 dana te Bon 1 i Bon 2 obrascem.

Nova, zanimljiva prilika na tržištu pružanja eksternih računovodstvenih usluga, zainteresiranim velikim privatnim tvrtkama za daljnje širenje svog biznisa, pruža se kroz javni poziv Financijske agencije, kojim se ovaj dio Fininog poslovanja – računovodstvene usluge za 650 klijenata sa sjedištem u nizu gradova diljem zemlje, u cijelosti privatizira. Naime, do 29. kolovoza otvoren je natječaj, odnosno Javni poziv za iskaz interesa za preuzimanje Računovodstvenih servisa, kao dijela poduzeća Financijske agencije koje zadržava gospodarsku cjelovitost, čiji je sadržaj objavljen i na njihovoj internetskoj stranci.

Računovodstveni servis, navode, zapošljava 75 radnika koji obavljaju poslove eksternog računovodstva za 650 klijenata u sljedećim gradovima u Republici Hrvatskoj: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Sesvete, Bjelovar, Zabok, Karlovac, Čakovec, Vukovar, Vinkovci, Slavonski Brod, Šibenik, Zadar, Dubrovnik, Pula, Gospić, Varaždin, Velika Gorica, Krk, Crikvenica, Pag i Virovitica. Zainteresirani prijavitelji su, prema Javnom pozivu, pravne osobe ili obrtnici registrirani za obavljanje računovodstvenih poslova koji posluju najmanje 5 godina, bez evidentiranih dugovanja pri Poreznoj upravi, s ukupnim godišnjim prometom većim od 5 milijuna kuna, a što dokazuju izvodom iz registra trgovačkog suda, odnosno obrtnog registra, potvrdom nadležne Porezne uprave ne starijom od 30 dana te Bon 1 i Bon 2 obrascem.

“Svim zainteresiranima koji ispunjavaju navedene uvjete bit će omogućen uvid u sve relevantne podatke o poslovanju Računovodstvenih servisa u trajanju od 30 dana”, navodi se u Javnom pozivu, s time da su prijavitelji dužni u roku od 30 dana od isteka navedenog roka za analizu poslovanja Računovodstvenih servisa dostaviti ponudu za njihovo preuzimanje, koja mora sadržavati sljedeće: broj preuzetih radnika i predviđeno minimalno trajanje njihovog radnog odnosa, predviđeno minimalno trajanje prava radnika iz važećeg Kolektivnog ugovora za radnike Financijske agencije, planirani dan preuzimanja Računovodstvenih servisa i ukupnu cijenu.

Posrijedi je dio novih aktivnosti na liniji razvoja poslovanja Financijske agencije, nakon što su  tijekom prošle godine s konzultantskom kućom McKinsey surađivali na svojoj strategiji digitalne transformacije, u sklopu čega se analiziralo cjelokupno poslovanje. Na osnovu utvrđenih smjernica očito se strateški fokusiraju na postavljene ciljeve, odnosno to znači daljnji razvoj digitalnih usluga. Pritom se kao vidljivi rezultat strateških odrednica očituje kroz aktualnu nakana da iz ‘portfelja’ za početak isključe računovodstvene usluge, uglavnom jer se više ne uklapaju u strategiju, ali dijelom i zbog toga što im taj biznis izgleda nije profitabilan. Što se tiče interesa za njegovo preuzimanje, do sada neformalno detektiranog na tržištu, čini se da on postoji, i to od strane nekoliko velikih računovodstvenih tvrtki. To se smatra osobito važnim činiteljem za cjelokupni proces uspješnog prelaska biznisa u privatno vlasništvo, jer su za to potrebni odgovarajući kapaciteti tako da će biti moguće od strane onog tko ovaj biznis preuzima i nastavlja, ispuniti obveze prema radnicima. Riječ je o obvezama koje se tiču zapošljavanja preuzetih radnika u trajanju od najmanje jedne godine, kako to predviđa Zakon o radu za izdvajanje poslova i radnika iz organizacijske jedinice koja nema vlastiti pravni subjektivitet, no naravno moguće i na duži rok.

U sindikatu koji vodi Krešimir Sever zasad navodno nisu imali primjedaba. Što će se kroz ovaj proces u nastavku iznjedriti, tek će se pokazati, iako kako stvari stoje, sadašnji poslodavac u stvari nema veliki manevarski prostor: dvije su opcije, doznajemo, odnosno hoće li Fina ugasiti taj dio poslovanja te zaposlenike zbrinuti, pa dati i otkaze, ili provesti privatizaciju i omogućiti da se zdrav biznisa sačuva te zaposlenicima omogući nastavak poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close