Filmaši i kinoprikazivači očiju uprtih u Vladu

Autor: Saša Paparella , 16. travanj 2020. u 15:04
Shutterstock

Ravnatelj HAVC-a Marcich kaže kako je u audiovizualnom sektoru oko 500 malih tvrtki s dvoje do 9 stalno zaposlenih.

Epidemija koronavirusa snažno je uzdrmala cijeli kulturni sektor, pa tako i filmsku industriju. Iako se više ništa ne snima, a kina su već tjednima zatvorena, ljudi iz svijeta filma se ne predaju, u što smo se uvjerili razgovarajući s predstavnicima HAVC-a i Cinestara. Iz uprave najvećeg domaćeg kinoprikazivača stižu uvjerenja da, unatoč zakračunatim vratima kino dvorana, neće dijeliti otkaze.

“I u ovoj situaciji Cinestar je čvrsto odlučio stati uz svoje zaposlenike, činimo sve kako bi očuvali sva radna mjesta i ne namjeravamo otkazati suradnju niti jednom od njih. S ciljem dugoročnog očuvanja svih radnih mjesta Cinestar se prijavio i za potpore koje je Hrvatska omogućila svim poduzetnicima pogođenih krizom koje djelomično pokrivaju trošak zaposlenih u CineStaru, a koje su usporedive i s drugim primjerima iz svijeta.

Većina država je u pravilu bezrezervno stala iza ugroženih djelatnosti, a među koje se ubrajaju i kina. Primjerice, čak su i dva najveća prikazivača u svijetu (AMC i Regal/Cineworld) koristili potpore koji su im bile dostupne na matičnim tržištima, navode u Korporativnim komunikacijama Cinestara.

Na razini Grupe, državne potpore za očuvanje radnih mjesta zatražile su tvrtke Cinestar i Vox komunikacije (agencija specijalizirana za kino oglašavanje), obzirom da je njihovo poslovanje u potpunosti obustavljeno, a prihodi onemogućeni.

“Druga društva Grupe, Blitz d.o.o. i Duplicato media d.o.o., nisu i neće zatražiti nikakve potpore za očuvanje radnih mjesta iako zadovoljavaju kriterije. Poslovanje tih društava također je značajno pogođeno, a prihodi smanjeni, s obzirom na to da posluju u području distribucije filmova za kina koja trenutno ne rade.

Štoviše, ta su dva društva odmah nakon potresa u Zagrebu za potrebe borbe protiv epidemije i ublažavanja posljedica potresa donirala 750.000 kuna. Organizirali smo da naši zaposlenici, koji to žele i koji zbog situacije ne mogu raditi na svojim radnim mjestima, volontiraju u Crvenom križu”, napominju u Cinestaru.

Na pitanje kako će sada plaćati zakupninu u trgovačkim centrima u kojima su uglavnom smještena njihova kina, kažu: “u kontaktu smo sa svim našim zakupodavcima i uglavnom nailazimo na razumijevanje za situaciju u kojoj se nalazimo.

Istovremeno sa svim našim poslovnim partnerima radimo na smanjivanju troškova tijekom razdoblja u kojem ne možemo poslovati i ostvarivati prihode, kako bi osigurali dugoročno održivo poslovanje. Neka Cinestarova kina na području Zagreba pretrpjela su značajnu štetu uslijed nedavnog potresa, a saniranje nastale štete predstavlja dodatno opterećenje ionako otežanom i ugroženom poslovanju”, kažu u Cinestaru.

Čekaju povoljniji trenutak

Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich napominje kako je “jedna od specifičnosti audiovizualnog sektora da se veliki dio poslovanja obavlja projektno. Puno je malih firmi, nekih pet stotina, s od dva do devet stalno zaposlenih, a koji po projektima zapošljavaju više tisuća samostalnih djelatnika iz raznovrsnih djelatnosti. Naravno, ima i većih firmi poput kina čiji su pogoni zatvoreni. Kriza bi mogla biti fatalna za mnoge od njih i tu su ključne mjere potpore koje su najavili Vlada i Ministarstvo kulture.

40

filmova s redovnoga repertoara zagrebačkog kina Europa od 2009. do 2019. dostupno je odnedavno na platformi Kino Europa Online

HAVC neprekidno funkcionira, usprkos krizama. Naravno, pratimo mjere Stožera za civilnu zaštitu kao i mjere Vlade i Ministarstva kulture. Ekipa uglavnom radi od doma. Uveli smo mjere prema kojima se nastojimo čim više prilagoditi sadašnjim prilikama načina poslovanja, a prilagodili smo i javne pozive prema kojima financiramo razne projekte i programe. Sve je to objavljeno na našem portalu.

U tijeku je i razmatranje mjera kojima bismo mogli snažnije poticati sve faze proizvodnje tako da budemo spremni, čim dođe taj toliko očekivani trenutak, ponovno krenuti na putu uspona na kojem smo bili do ovih kriza”, rekao nam je Marcich.

Na pitanje kako se s koronom nose kolege u drugim zemljama, odgovara: “s njima smo u svakodnevnom kontaktu, a iskustva su im uglavnom vrlo slična, izuzevši naš lokalni dodatni šok od potresa u Zagrebu. Informiramo se i učimo jedni od drugih. Jedni drugima smo partneri u većini aktivnosti koje obavljamo, a taj sustav je poremećen”.

Gledanje na mreži

Ena Makić iz press službe dodaje kako je HAVC, podržavajući kampanju #ostanidoma, na posebno kreiranoj stranici kompilirao sve poveznice preko kojih se može pristupiti, mahom besplatnim, filmovima svih rodova i vrsta.

Stranice na kojima se filmovi mogu streamati pripadaju domaćim produkcijskim ili distribucijskim kućama (Blank filmski inkubator, Zagreb film, Fade In, Restart, Factum, Bonobostudio), Hrvatskom filmskom savezu, HRT-u (HRTi), udrugama (Pulska filmska tvornica, Filmaktiv), kinomrežama (Kino.hr).

Tu su i festivali: Festival mediteranskog filma Split nudi filmove na svom Vimeo kanalu, potom Motovun Film Festival, te Festival tolerancije JFF Zagreb koji u suradnji s UNHCR Hrvatska na društvenim mrežama festivala jednom tjednom daju preporuke za filmove koje se mogu besplatno streamati.

Zanimljiva je novost da je Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival pokrenula novu platformu u čast 95. rođendana zatvorenog kina Europa. Radi se o platformi Kino Europa Online koja trenutačno nudi četrdesetak naslova s redovnog repertoara kina od 2009. do 2019.

Na stranici kina Europa mogu se pratiti vijesti o novim naslovima i preporukama tjedna, a cijene najma filma kretat će se, okvirno, od 10 do 18 kuna. U narednih mjesec dana, svake srijede i nedjelje objavljivat će se kôdovi za besplatno gledanje odabranih naslova.

Filmovi se mogu gledati i preko stranica kina Tuškanac, Valli, Kinoklub Šibenik i Art-kino Croatia, koji nude korisnicima besplatan streaming filmova na servisu MUBI. Besplatan streaming svojih filmova nude i neki filmaši putem svojih stranica te Vimeo kanala – poput Nevija Marasovića (na svojoj stranici nudi dva naslova – The Show Must Go On i Vis-À-Vis), Dejana Aćimovića (na svom Vimeo kanalu nudi filmove Anka i Kralj) i Darka Šuvala (na svojim Vimeo i YouTube kanalima nudi film Happy Endings).

Na popisu su i komercijalne platforme za streaming koje u ovim okolnostima nude besplatan pristup svojem sadržaju (PickBOX), kao i nova platforma Zagreb Film Festivala – croatian.film na kojem su dostupni hrvatski kratkometražni filmovi za besplatno gledanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close