Filipović: Donijet ćemo odluku da hrvatski plin ide hrvatskim građanima

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2022. u 14:45
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar gospodarstva Davor Filipović sastao se danas s predstavnicima MOL-a. Ranije je najavio da će na tom sastanku zatražiti smjenu cjelokupne uprave Ine, kao i promjenu modela korporativnog upravljanja.

Shvatili su poruku premijera Plenkovića da uprava Ine više nema povjerenje Vlade Republike Hrvatske. U razgovoru s njima istaknuo sam kako kada otvorite brojne knjige koje se odnose na korporativno upravljanje navode različiti skandali, a da će nažalost ovaj skandal s Inom nažalost isto jednom ući u te knjige, rekao je Filipović nakon sastanka.

“Inzistirat ćemo na promjeni sustava korporativnog upravljanja, inzistirat ćemo na reviziji koju sam zatražio, a Vlada će NO-u sutra predložiti da se hrvatski članovi uprave Ine razriješe”, rekao je Filipović.

Predstavnicima MOL-a rekao je koliko Ina iduće godine planira proizvesti plina i da sav taj plin treba ići Hrvatskoj i to po prihvatljivoj cijeni.

“Vlada će donijeti odluku kojom će sav plin koji se proizvede u Ini ići Hrvatskoj, hrvatskim građanima, hrvatskom gospodarstvu i hrvatskim poduzećima”, rekao je Filipović, prenosi N1.

Što se tiče smjene uprave, Filipović je rekao da cijela uprava mora otići. “Imamo situaciju velikog korporativnog skandala, nikad se ovakvo nešto nije dogodilo i jedino je logično da cijela uprava ode i to je ono na čemu ćemo inzistirati i to je ono što će se dogoditi”, rekao je Filipović.

Šef Ine ponudio ostavku

Podsjetimo, uoči sastanka odjeknula je vijest da je predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon ponudio ostavku. Bio je, kaže, “krajnje šokiran kada sam saznao za postupke Damira Škugora i njegovih suradnika”.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hrvatska je nekad 64% potreba plina zadovoljila iz vlastitih izvora. Danas su to Mađari sveli na ispod 20%. (Vjerojatno Putin i Orban tako dogovoril) Država treba hitno uvesti enormni porez na neiskorištenoe kapacitete nalazišta plina i nafte.

Dakle ako neka bušutina može eksploatirati 100 nečega a eksploatira se 60, na ovaj neiskorišteno dio koncesionar treba plaćati drakonsku naknadu.

New Report

Close