FER osniva inovacijski centar za potporu industriji

Autor: Ante Pavić , 12. lipanj 2013. u 11:32
Nedjeljko Perić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Bez inovacijske komponente nema konkurentnog gospodarstva”, kazao je Nedjeljko Perić, dekan zagrebačkog FER-a.

Fakultet elektronike i računarstva (FER) u Zagrebu inicijator je osnivanja inovacijskog centra koji će pružiti potporu industriji. "Bez inovacijske komponente nema konkurentnog gospodarstva", kazao je Nedjeljko Perić, dekan zagrebačkog FER-a.

Pri tome je kazao da su poželjni partneri drugi fakulteti, ali i industrija i poduzeća poput Siemensa, Končara ili HEP-a. Kako je istaknuo Perić, inovacijski centar bit će neovisna institucija čiji je inicijator upravo FER. Cjelokupni projekt koštat će oko 40 milijuna eura, a financirat će se iz strukturnih fondova. 

Za sada su u igri dvije lokacije, jedna odmah pored zgrade Fakulteta bruto površine devet tisuća kvadrata, a druga na mjestu sportske dvorane Martinovka. Poslovni plan centra izrađuje Ekonomski institut u Zagrebu, a u potpunosti bi trebao profunkcionirati 2017. godine. "Centar ćemo registrirati ove godine, a onda krećemo s izradom projektne doukmentacije  Kada profunkcionira u svojem punom obimu u njemu će raditi oko 300 ljudi, od čega će 80 posto činiti doktori znanosti", kazao je Perić. 

Projekt ima široku potporu, kako Ministarstva gospodarstva tako i najvećih tvrtki u Hrvatskoj – od Siemensa i Končara pa do T-Coma i Vipneta, budući da su prilično zainteresirani za tehnološke inovacije kojima će se baviti u Inovacijskom centru.

A kako bi to trebalo otprilike izgledati kada se Centar otvori za četiri godine, u srijedu su na Fakultetu prezentirali Siemens i FER koji su zajedničkim snagama opremili novouređeni laboratorij za automatizacijske sustave što bi trebalo unaprijediti obrazovanje studenata. Laboratorij će služiti i kao stručna potpora gospodarstvu za tehnička rješenja. Laboratorij su svečano otvorili Nedjeljko Perić i Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemens Hrvatska. Tržišna vrijednost instalirane opreme koju je ustupio Siemens iznosi oko 100 tisuća kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close