Zadruga Leta iz Vukojevaca, čiji su članovi mahom uzgajivači crne slavonske svinje fajferice, u suradnji s timom Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka koji vode doc. dr. sc. Vladimir Margeta i prof. dr. sc. Goran Kušec, pokrenula je postupak zaštite mesa crne slavonske svinje oznakom izvornosti. Crna slavonska svinja nastala je u drugoj polovici 19. stoljeća na pustari Orlovnjak u blizini Osijeka na imanju grofa Karla Pfeifera, pa je i dobila ime "fajferica".
Niska ulaganja
"Cilj zaštite je utvrđivanje standardiziranih kriterija uzgoja te proizvodnja visokokvalitetnog mesa koje će postizati veću cijenu na tržištu i na taj način pridonijeti povećanju dohodovnosti i opstanku malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja ne mogu ispuniti skupe i zahtjevne uvjete koji se odnose na intenzivnu proizvodnju hibridnih svinja", ističe Margeta, Programom zaštite, dodaje, očuvat će se povijesni, tradicijski i socio-kulturološki identitet područja u kojemu se uzgaja crna slavonska svinje te unaprijediti turistička i gastronomska ponuda.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu