Evo koliko novca Hrvatskoj donosi ova svjetska reli utrka

Autor: Marija Crnjak , 10. siječanj 2023. u 12:14
23.04.2022., Zagreb - Treci dan FIA WRC Croatia Rally 2022. SS9 od Kostanjevaca do Petrusevog Vrha.Elfyn Evans (Velika Britanija) i Scott Martin (Velika Britanija) iz tima Toyota Gazoo Racing WRT Toyota GR Yaris Rally1. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Stručnu studiju utjecaja ovog poznatog eventa izradio je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Utrka WRC Croatia Rally prošle je godine hrvatskom turizmu donijela preko 105 milijuna eura, uz više od 310 tisuća gledatelja koji su pratili brzinske ispite na hrvatskim cestama, generirano je 170 tisuća noćenja, a trećina gledatelja stigla je iz inozemstva, pokazala je stručna studija utjecaja ovog eventa koju je izradio Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

WRC Croatia Rally time je potvrdio svoj status jedinstvene regionalne manifestacije s obzirom na to da je trećina posjetitelja stiglo iz zemalja srednje, zapadne i jugoistočne Europe, istaknuo je Oliver Kesar, profesor s katedre za turizam Ekonomskom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na današnjem predstavljanju studije.

“Prije svega, riječ je o jednom mega sportskom spektaklu čije učinke Hrvatska dosad nije imala ni na jednom sportskom, kulturnom ili bilo kojem drugom događanju. Rezultati studije iz 2022. godine pokazali su da je ovaj projekt i ekonomski i društveno održiv te da bi Hrvatska i nadalje trebala ostati domaćin WRC-a”, rekao je Kesar.

Prošlogodišnji WRC Croatia Rally rezultirao je i velikim interesom medija, 400 predstavnika medija stiglo je u Hrvatsku, a prosječna potrošnja po gledatelju Croatia Rallyja veća od prosjeka i iznosi 263 eura, dok ukupni proračunski prihodi premašuju 12 milijuna eura. Najviše posjetitelja van Hrvatske došlo je iz Slovenije i Mađarske, ali i drugih zemalja Europe poput Češke, Rumunjske, Finske, Norveške, Belgije i ostalih, a benefit su imali pružatelju sluga u Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Karlovačkoj i Primorsko-goranskoj županiji, kao i u Gradu Zagrebu.

Vlada je podržala utrku s 3 milijuna eura za 2022., 2023. i 2024. godinu. Svjetsko prvenstvo u reliju i ove se godine vraća u Hrvatsku po treći put i održat će se od 20. do 23. travnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close