Europskih 20 mil. eura za LED rasvjetu šansa za naše tvrtke

Autor: Darko Bičak , 19. lipanj 2018. u 22:00
Ministar Tomislav Ćorić/Igor Šoban/PIXSELL

ESIF model omogućava da se kredit za poboljšanje rasvjete vraća iz buduće uštede troškova električne energije.

Gradovima i općinama u Hrvatskoj je od jučer na raspolaganju 20 milijuna eura ili nešto više od 150 milijuna kuna povoljnih kredita s kamatom od maksimalno 0,5 posto za obnovu javne rasvjete po ESIF modelu, odnosno da se kredit plaća iz buduće uštede energije.

Naime, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je s predsjednicom Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Tamarom Perko sporazum o financiranju između ove dvije institucije za provedbu financijskog instrumenta u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. 

Od 50 tisuća do 15 milijuna
Pojašnjeno je da će se gradovima i općinama dodjeljivati krediti u rasponu od 50 tisuća do 15 milijuna kuna uz kamatnu koja ovisi o indeksu razvijenosti grada –  0,1%, 0,25% i 0,5% godišnje. Rok otplate je do 10 godina, uključujući šest mjeseci počeka. Kako je pojasnio Zdravko Marić, ministar financija, pored ovako povoljne cijene financiranja, dodanu vrijednost "ESIF Kredita za javnu rasvjetu" čini i oslobođenje od plaćanja svih naknada čime ovi krediti predstavljaju doista dostupni izvor financiranja za postizanje energetskih ušteda u sustavu javne rasvjete jedinica lokalne samouprave.

Dodao je da bi ovaj projekt mogao biti i dobar početni kanal za bolju suradnju centralne države i lokalne samouprave u korištenju EU fondova za razne namjene. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić pojasnio je ovom prigodom da se ovim projektom očekuje ušteda od 15 gigavat sati (GWh) električne energije ili 2,7 posto ukupne nacionalne potrošnje od 425 GWh godišnje.  Kako se radi o relativno malim iznosima kredita, od 50 tisuća do 15 milijuna kuna, jasno je da je ovaj novac namijenjen, prije svega, malim gradovima i općinama jer će ovakvi projekti u velikim gradovima biti teški više desetaka milijuna kuna.

Ministrica Žalac je pojasnila da se veliki gradovi imaju priliku i sami prijavljivati za EU fondove, no da je ovo samo početak te da se u narednom razdoblju očekuje puno više novca za ovu namjenu. U Regionalnoj energetskoj agenciji sjeverozapadne Hrvatske – REGEA, pozdravljaju ovu mjeru, no smatraju da je trebalo ostaviti i mehanizam s bespovratnim sredstvima. 

Nema bespovratno
"Problem kod financiranja rekonstrukcije javne rasvjete je u vrlo niskoj cijeni električne energije čime se često dovodi u pitanje isplativost ulaganja, pa se zbog toga zalažemo i za zadržavanje nepovratne komponentne. Odluka da se pokrene financijski instrument je sigurno opravdana zbog rasterećenja javnih proračuna, ali i u kontekstu pripreme na buduće razdoblje u kojem će financijski instrumenti prevladavati.

Pokrenuti način financiranja osobito je pogodan za manje jedinice lokalne samouprave i projekte u kojima se ne ostvaruje značajnija energetske ušteda. U tom smislu od korisnika našeg NEWLIGHT projekta sigurno će barem 10-ak gradova i općina koristiti ovaj instrument", kazao je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

Komentirajte prvi

New Report

Close