EU poljoprivrednici prihvaćaju Zeleni plan, ali isključivo uz veće potpore

Autor: Denis Matijević , 18. veljača 2020. u 22:00
SHUTTERSTOCK

Poljoprivrednici upozoravaju kako su europski birokrati sve lijepo zamislili, no pitanje je kako će to utjecati na ostvarivanje dohotka, konkurentnost u odnosu na robe koje dolaze iz cijelog svijeta po daleko nižim cijenama i niže kvalitete, te zadržavanje ljudi u ruralnim sredinama.

Europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski nedavno je izrazio veliku zabrinutost zbog izrazito negativnog trenda zatvaranja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG) diljem EU. Rekao je kako je u posljednjih nekoliko godina zatvoreno čak oko četiri milijuna OPG-ova.

Svima je jasno kako je pred EU poljoprivrednicima vrlo izazovno i zahtjevno razdoblje zbog novih politika koje se pred njih stavljaju. Nova EK usvojila je Zeleni plan, ambicioznu strategiju očuvanja okoliša i borbe protiv klimatskih promjena, u sklopu koje je i dio koji se tiče poljoprivrede – a ta se strategija zove “Farm to fork” i kroz nju se najavljuju aktivnosti kojima će se smanjiti korištenje pesticida, umjetnih gnojiva i antibiotika u proizvodnji hrane.

Dugo čekanje na novi ZPP
Ova će strategija donijeti promjene koje će imati dalekosežne posljedice za poljoprivrednike Europske unije, a Zajednička poljoprivredna politika 2021-2027. bit će ključni alat promjena koje bi na europskom kontinentu trebale osigurati održivi razvoj u poljoprivredi i smanjenje klimatskih promjena.Komisija planira i smanjenje ovisnosti poljoprivrednika o umjetnim gnojivima te se najavljuju određene zakonske izmjene u tom smjeru.

Planiraju se i brojne aktivnosti kako bi se smanjila upotreba antimikrobnih sredstava, što će uključivati uspostavljanje liste lijekova namijenjenih isključivo ljudskoj uporabi, skupljanje podataka o njihovoj prodaji i postavljanje uvjeta za uvoz životinja i proizvoda iz trećih zemalja. Najavljuju se i stroži standardi zaštite životinja. Ono što je ključno je da bi se ova ambiciozna strategija, koja ne ide na ruku povećanju proizvodnje i ostvarivanju većeg dohotka, trebala provoditi uz manje novca, odnosno, manji proračun za ZPP, a što se stalno najavljuje.

Zbog svih navedenih razloga, europski poljoprivrednici masovno prosvjeduju i upozoravaju kako su europski birokrati sve lijepo zamislili, no pitanje je kako će se to odraziti na njihove živote – opstanak, ostvarivanje dohotka od kojeg mogu živjeti, konkurentnost u odnosu na robe koje dolaze iz cijelog svijeta po daleko nižim cijenama i niže kvalitete te zadržavanje ljudi, posebice mladih, u ruralnim sredinama.

Na gotovo svim sastancima, poljoprivrednici, posebno oni udruženi u krovno udruženje Copa-Cogeca, šalju jasnu poruku – Zeleni plan da, ali jedino i isključivo uz više novca i veće potpore onima koji će zbog ambicija EU da bude predvodnik u zaštiti klime i okoliša biti u velikom problemu kako da uz svoju proizvodnju prežive i opstanu. Ako već sada propadaju u tako velikom broju, pitanje je što će biti uz daleko ambicioznije planove i manje novca.

Kada se sagleda ukupan proces usvajanja novog ZPP-a, vidljivo je kako je zapeo u birokratskim uredima EK i brojnih institucija koje šalju nejasne, komplicirane i vrlo disfunkcionalne poruke. Naime, iako bi novi ZPP trebao na snagu stupiti već 2021. godine, već sada je jasno kako će njegovo usvajanje uslijediti tek kada se usvoji krovni proračun cijele EU – Višegodišnji financijski plan, koji je sada umanjen zbog izlaska Velike Britanije.

Dok se čeka novi financijski okvir za ZPP, trebala bi se donijeti i Prijelazna uredba – koja će definirati kako će poljoprivreda i plaćanja funkcionirati prema poljoprivrednicima u tom prijelaznom razdoblju. Poljoprivredne organizacije sada sve više ističu i kako je važno ne zaboraviti i ne smije se izostaviti poljoprivrednu i prerađivačku industriju u sklopu strategije “Od polja do stola” jer se ona prilagođava visokim standardima proizvodnje i novim izazovima, što su ogromni investicijski zahvati za industriju, a za nju se najavljuje daleko veće rezanje potpora.

Pravila se ne mijenjaju
Kroz Copa-Cogecu proizvođači izražavaju zabrinutost zbog brzine i slabe razine dijaloga kojom se Zeleni plan razvija te o njegovom utjecaju na novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU. Farmeri smatraju kako je potrebna veća razina konzultacija, dijaloga i informiranost proizvođača o Zelenom planu, ali je važno voditi brigu da pregovori o njemu dodatno ne uspore usvajanje novog ZPP-a.

Osim novih dokumenata, bitno je definirati i prijelazno razdoblje ZPP-a koje bi se moglo produžiti na dvije godine, ali uz postojeća pravila. Najviše otvorenih pitanja vezano je za drugi stup, odnosno Fond za ruralni razvoj te dileme na koji će se način on financirati u prijelaznom razdoblju.

Prijedlog je da ostanu dosadašnja pravila, ali uz nova dodatna sredstva za implementaciju novih, ambicioznijih pravila, vezanih za zaštitu okoliša, dobrobit životinja i drugo. Da nešto opasno ne štima u EU poljoprivredi, potvrđuje i nedavna izjava njemačke ministrice poljoprivrede Julie Kloeckner, koja je poručila kako je važno zadržati europsku poljoprivredu koja je pod strašnim pritiskom. Ona je na sajmu Zeleni tjedan poslala jasnu poruku kako se građani EU sve više udaljavaju od poljoprivrede.

Moramo više voditi brigu o ruralnim sredinama i poljoprivredi koja je pred sve većim izazovima i pritiscima, poručila je tada njemačka ministrica. Turbulentna vremena za europske poljoprivrednike tek predstoje, a sve ono što muči poljoprivrednike u brojnim zemljama EU, problem je i za hrvatske proizvođače. Mi smo u Smarteru kroz Strategiju poljoprivrede ustvrdili kako je važno poljoprivredu gledati šire od proizvodnje te ona mora postati središnja tema svih politika.

Komentirajte prvi

New Report

Close