EU daje više od 2 milijarde kuna za Nizinsku prugu

Autor: Darko Bičak , 13. rujan 2019. u 09:31
Zeleno svjetlo za gradnju dionice od 40 kilometara/Patrik Macek/PIXSELL

Ova pruga će utjecati na konkurentnost luke Rijeka kroz poboljšanje njezine povezanosti s tržištima srednje Europe poput Mađarske, Slovačke i Poljske, ističu iz Ministarstva.

Projekt rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge Rijeka – Zagreb na dionici Hrvatski Leskovac-Karlovac u duljini 40,02 km, važan i za realizaciju projekta nizinske pruge, prihvatljiv je za sufinanciranje iz fondova EU, izvijestili su jučer iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da su stručnjaci programa JASPERS dostavili Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pozitivno mišljenje, tzv. IQR, za prijedlog sufinanciranja navedenog projekta, a čija ukupna vrijednost doseže 3,5 milijarde kuna (s PDV-om).

Iz Ministarstva pojašnjavaju da službenu odluku Europske komisije (EK) o odobrenju financiranja projekta očekuju u sljedeća tri mjeseca,a do kraja tekuće godine uslijedit će i potpisivanje ugovora. 

Ukupni prihvatljivi troškovi za sufinanciranje iznose 2,7 milijarde kuna (bez PDV-a), od čega će se kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija sufinancirati 85 posto iznosa, a ostatak iz državnog proračuna.

Ova pruga će utjecati na konkurentnost luke Rijeka kroz poboljšanje njezine povezanosti s tržištima srednje Europe poput Mađarske, Slovačke i Poljske, ističu iz Ministarstva. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

2 milijarde kuna je dobra lova za tu kratku dionicu.
Puno posla za IGH, Dalekovod i Djuricu.

Jeste li u potrazi za vrlo istinske kredite po povoljnom kamatnom stopom od 2%, na temelju povoljnih kredita uvjetima?
Treba li vam zajam da riješite svoj dug ili plaćate račune? Jeste li bili odbili cijelo vrijeme sa svojim bankama i drugim financijskim institucijama, samo zato što imate nizak kreditni rejting? Trebate li zajam ili financiranje iz bilo kojeg razloga, kao što su:
* Zajmovi
* Krediti za nekretnine
* Poslovni zajmovi
* Hipotekarni zajmovi
* Kućni zajmovi
* Zajmovi za konsolidaciju dugova
* Osobni zajmovi
Zadovoljstvo korisnika naš je cilj kada se prijavljujete s nama, prijavljujete se na pouzdano poduzeće koje brine o vašim potrebama financiranja. Mi ćemo se pobrinuti za vas tijekom cijelog procesa E-mail nas at:MONIKAKOSCAK2@GMAIL.COM

daj još malo negative prospi.

To je malo novaca za taj projekat jer nizinska pruga mora se ravnat dva puta a tračnice protiv korozije bojati tri puta. A dok god se ne bude u krasnoj našoj sve radilo ekonomično, ostati ćemo na repu EU a bogme i iza pola Afrike. I to je tako, istina je tvrda besjeda a pokvareni uši ne vole je čuti. Pitanje je, dokle tako?

New Report

Close