Estonija najdinamičnija država EU za informacijske tehnologije

Autor: Poslovni.hr , 15. prosinac 2005. u 06:00

E-Bay kupio Skype, uspješnu estonsku tvrtku za internetsku telefoniju

Povukavši znanstveno nasljeđe iz vremena Sovjetskog Saveza, Estonija je uspjela razviti djelotvornu tehnološku industriju koja generira genijalne proizvode. Najbolji primjer za to je tvrtka specijalizirana za područje internetske telefonije, Skype, odnedavno u vlasništvu internetske kompanije EBaya, za koju je platila 2,6 milijardi dolara kombinacijom gotovine i dionica (1,3 milijardi dolara u gotovini i 32,4 milijuna dionica) ušavši time na najbže rastuće tržište za telefonske pozive putem Interneta. Riječ je sedmoj najvećoj akviziciji predsjednice uprave EBaya Meg Whitman tijekom posljednjih godinu dana. Više od 70 miijuna ljudi dosad je učitalo Skypeov besplatni softver s Interneta na koji se dnevno registrira 190.000 korisnika.
“Estonija je prepoznata kao najdinamičnija država u Europi na polju informacijske tehnologije”, kazao je Linnar Viik, estonski profesor informatike. No problem je u tome što su poduzetnici u Estoniji neiskusni na tržištu kapitala, a u pitanju je i veličina. Cjelokupna industrija razvoja softvera u Estoniji zapošljava oko 2500 ljudi, što je manje nego broj osoblja za istraživanje i razvoj u nekoj velikoj američkoj tehnološkoj kompaniji.

“Estonija ima ukupno 1,3 milijuna ljudi, a godišnje diplomira 200 informatičara”, kazao je Priit Alamaee, 27-godišnji osnivač Webmedije, još jedne vodeće tamošnje tvrtke za razvoj softvera dodavši da Estonija još uvijek ne raspolaže s dovoljnim brojem kadrova za stvaranje inačice Microsofta, no kako tvrdi, čini se da je upravo nedostatak informatičara na neki način pridonio njezinu uspjehu na tom polju. Osim smišljanja usluga poput kockanja putem Interneta, internetske telefonije ili razmjene glazbe, osnivači Skypea također stoje iza vrlo popularne usluge razmjene glazbe Kazaa. Čak osam od ukupno deset Estonaca posjeduju mobilni telefon. Dvojica osnivača kompanije Skypea čak nisu Estonci. Skype su osnovali Šveđanin Niklas Zennstrom i Danac Janus Friis. Zaposlili su estonske programere koji su izumili i softvere za telefonske pozive za tvrtku Kazaa, softver koji je potresao industriju zabave omogućivši korisnicima razmjenu glazbenog i video sadržaja.

Skype, koji zaračunava pozive s računala na mobilne ili fiksne telefone, u ovoj će godini u skladu s prognozama uprave ostvariti 60 milijuna dolara prihoda, a u sljedećoj će narasti na više od 200 milijuna dolara. Iako je Skypeovo službeno sjedište u Luxembourgu, prodajno i marketinško sjedište mu je u Londonu. Osim već spomenutog Skypea, na tržištu internetske telefonije prisutni su Google i Yahoo, a uprave američkih tvrtki Microsoft Corp. i MCI jučer su najavile sklapanje partnerstva na tom području, koje će korisnicima pružati usluge poziva s osobnih računala na standardne telefone. Microsoft je za još nepoznat iznos u kolovozu postao vlasnikom kompanije za pružanje usluga internetske telefonije Teleo omogućivši time svojoj tvrtki MSN da testira proizvode putem razvijene Teleo tehnologije, te konkurira Yahoou koji je u lipnju postao vlasnikom proizvođača internetskog telekomunikacijskog softvera Dialpad Communications, a na uvođenje usluge internetske telefonije u svoju ponudu odlučio se i Google. Tržište telefonskih poziva putem Interneta će do 2009. godine osmerostruko narasti na oko 27 milijuna korisnika u SAD-u, objavila je američka tvrtka za istraživanje tržišta IDC.

Komentirajte prvi

New Report

Close