ESG ciljevi investitorima postaju ključan faktor u donošenju odluka

Autor: Marija Brnić , 10. studeni 2021. u 22:00
Gotovo polovina anketiranih spremna odustati od tvrtke koja ne drži do ESG-a/SHUTTERSTOCK

Gotovo polovica anketiranih, njih 49%, spremna je odustati od tvrtki koje ne poduzimaju dovoljno aktivnosti po pitanju ESG-a.

Sve veća važnost koju danas imaju zaštita okoliša, društva i upravljanja (ESG) velike investitore i tvrtke koje drže u svom portfelju sve više navode na promjene tradicionalnih poslovnih modela.

Najnovije PwC-ovo istraživanje provedeno krajem rujna na globalnoj razini među 325 ulagača, analitičara ili brokera, otkriva kako je ESG vodećim ulagačima postao ključan čimbenik pri donošenju odluka.

Gotovo polovica anketiranih, njih 49%, spremna je odustati od tvrtki koje ne poduzimaju dovoljno aktivnosti po pitanju ESG-a, a čak 79% kaže kako je način na koji tvrtka upravlja rizicima važno pri donošenju odluka o ulaganju.

Gotovo 70% ispitanika smatra i da bi pridržavanje ESG-a i ugradnja njihovih ciljeva u poslovanje kompanija trebali biti uključeni i u menadžerske ugovore i bonuse.

Većina anketiranih, njih 75% smatra vrijednim žrtve kratkoročne zarade radi rješavanja problema ESG-a, s tim da je 81% reklo da bi bili spremni prihvatiti smanjenje povrata ulaganja za samo jedan postotni bod ili manje od toga u ostvarivanju tih ciljeva.

To nije iznenađujuće budući da ulagači djeluju na konkurentnom tržištu, kapital juri za prinosima, te nije jednostavno vagati između kratkoročnih i dugoročnih ciljeva.

Promjene investicijske politike u PwC-ovom istraživanju ilustrira se stavovima anketiranih iznesenima kroz dublje intervjue s ulagačima koji inače upravljaju imovinom ukupne vrijednosti 11,6 bilijuna američkih dolara.

U intervjuima su među ostalim konstatirali da se nalazimo na prijelomnoj točki u kojoj je ESG postao mainstream, te kako se više ne može ući u financijsku instituciju i razgovarati o dugoročnim temama, a da se ne spomene ESG.

Mnogi su također izrazili značajne rezerve u pogledu kvalitete informacija koje su im dostupne prilikom procjene prioriteta ESG-a, uključujući informacije o emisijama ugljika iz njihovih ulaganja.

Komentirajte prvi

New Report

Close