Epidemiologinja objasnila kako je južnoafrički soj stigao u Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr , 27. veljača 2021. u 12:35
Foto: HRT/screenshot

Otkriven je i značajan broj pozitivnih na britanski soj.

Epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović danas je za podnevni HTV-ov Dnevnik objasnila kako je južnoafrički soj koronavirusa došao u Hrvatsku.

Petrović je rekla kako se radi o dvije osobe koje su putovale u Zanzibar te su po povratku, već tijekom putovanja, razvile simptome, i sukladno proceduri kod prekograničnog prijelaza upućene na testiranje.

– Kad je potvrđeno da jesu COVID-pozitivni, s obzirom na to da dolaze iz tih mjesta gdje znamo da ima tog južnoafričkog soja, poslali smo na sekvenciranje Europski centar za kontrolu bolesti i jučer smo dobili potvrdu da se radi o tom soju, rekla je Petrović za HRT.

Dodala je da je od toga već prošlo dosta vremena, da su osobe razvile simptome krajem siječnja i normalno odradile svoju izolaciju, a i njihovi kontakti su bili u karanteni koliko je potrebno te nitko od njih nije razvio simptome niti je kod njih potvrđen taj soj.

Petrović je rekla da je najveća nevolja s tom mutacijom ta što se nalazi u dijelu koji smanjuje učinkovitost neutralizacije, što dovodi u pitanje djelotvornost cjepiva, ali i mogućnost reinfekcije.

Petrović je također rekla da prema preliminarnim rezultatima i messenger RNA cjepiva kao što su Pfizer i Moderna, a isto tako i AstraZeneca, ali i cjepiva koja su još u fazi kliničkog istraživanja – Johnson & Johnson i Novavax, pokazuju slabiju učinkovitost u odnosu na uobičajenu varijantu.

Otkriven je i značajan broj pozitivnih na britanski soj.

– To je i nama bilo iznenađenje, pretpostavljali jesmo da postoji taj soj kod nas, ali od tih 300 uzoraka zapravo je 60 došlo da je pozitivno, što je 20 posto, što je poprilični udio, rekla je Petrović.

Kaić: Slučajevi na vrijeme obrađeni

Da su u Hrvatskoj potvrđena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa ranije je za portal HRT-a potvrdio Bernard Kaić, dr. med., specijalist epidemiologije i voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Obje osobe kod kojih je potvrđena zaraza tim sojem stigle su iz Zanzibara te su u samoizolaciji.

– Na vrijeme su slučajevi obrađeni i nadamo se da će na tome stati, rekao je Kaić za portal HRT-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close