Epidemiologinja HZJZ-a savjetovala: Evo kada se treba testirati na koronu

Autor: Poslovni.hr , 05. siječanj 2022. u 08:56
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Oni koji su novooboljeli imaju blaže kliničke slike.

Gostujući u emisiji “U mreži Prvog” epidemiologinja Dijana Mayer izrazila je bojazan da ćemo idućih dana imati porast novooboljelih, nako već sada vrlo visokih brojki. Pulmolog Saša Srića smatra da se treba razmisliti o uvođenju obveznog cijepljenja. Rečeno je u emisiji i da strože mjere nisu nužne, no da treba postrožiti nadzor provođenja postojećih mjera.

Postavlja se pitanje kada će se osjetiti posljedice perioda koji je iza nas, ali i pred nama. Imali smo blagdane, ljudi su na skijanju, a idućeg ponedjeljka počinje nastava. “Sada je baš nezgodno razdoblje, imamo nekoliko čimbenika. Doći će tu do raznih miješanja, očekujemo desetak do dva tjedna nakon povratka, pravo stanje kakvo će biti. Zadnja dva tjedna imamo porast novooboljelih, ovaj smo tjedan počeli s 5.845 novooboljelih, a te će brojke vrlo vjerojatno rasti. Imali smo okupljanja od Badnjaka pa na dalje. Polako ćemo osjećati posljedice u smislu povećanja broja novooboljelih. Samo se nadam da neće imati utjecaja na broj hospitalizacija, to jest da je riječ o omikronu, koji se brže širi pa je posljedica da imamo nagli skok”, rekla je epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer.

Dodaje da na svu sreću, oni koji su novooboljeli imaju blaže kliničke slike. “Ne treba se puno hvatati za to, jer nemamo dovoljno podataka o tome u kojem će smjeru ići kliničke slike”, dodaje Mayer.

Nadamo se da će klinička slika kod omikrona biti blaža, ali za sada ne možemo reći u kojem će to smjeru ići, ističe pulmolog iz KBC-a Zagreb Saša Srića dodajući da su njihovi kapaciteti “pri popunjavanju”. “Imamo širok spektar pacijenata. Teško je reći od ovih pacijenata koji su zaraženi deltom, ali koji s omikronom”, ističe.

Mayer dodaje da vladaju velike gužve na testiranjima, ali da se ne radi o manjku testova ili ljudstva. “Na testove dolaze samoinicijativno ljudi, neki trebaju test zbog putovanja ili se vraćaju s putovanja… Indikacije za testiranje postavlja liječnik obiteljske medicine. Sigurno će biti još par dana dok ne počnemo normalno raditi”, rekla je.

Dala je i nekoliko savjeta kada se treba testirati. “Nije isto ima li netko blagu hunjavicu, curenje nosa i grebanje u nosu. Ovisi i koliko dugo simptomi traju, neki se žele odmah testirati, to nije nužno. Važno se odgovorno ponašati, ne izlaziti iz kuće. Ne možete pogriješiti da se ponašate kao korona pozitivni. Znam da je to teško zbog posla, ali… Imam informacije da se na testiranje čeka tri do četiri dana”, dodaje epidemiologinja.

Komentirajte prvi

New Report

Close