Poznati hrvatski epidemiolog najavio što nas čeka najesen: ‘Bilo bi lijepo da se varam’

Autor: Poslovni.hr , 22. kolovoz 2020. u 10:41
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Vjerojatno će se dob zaraženih pomaknuti prema starijoj.

Specijalist epidemiolog i voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar« i redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Rijeci Branko Kolarić u razgovoru za Novi list otkrio je kada bi se u Hrvatskoj moglo pojaviti cjepivo protiv koronavirusa.

– Krajem ove godine, krajem studenog ili početkom prosinca, očekujemo registracije prvih cjepiva. Nakon toga je potrebno vrijeme za proizvodnju dovoljnih količina, tako da računam da bi u Hrvatskoj moglo biti dostupno polovinom proljeća 2021. godine.

Na pitanje ‘što nas čeka ujesen’, odgovorio je:

– U kasnu jesen i zimu čeka nas sezonska pojava drugih respiratornih bolesti zbog kojih će se, uslijed simptoma kašljanja i kihanja, lakše prenositi i novi koronavirus. Vjerojatno će se dob zaraženih pomaknuti prema starijoj pa očekujemo i veći broj osoba s težom kliničkom slikom i lošijim ishodom bolesti. To bi moglo dovesti do povećanog opterećenja zdravstvenog sustava. Bilo bi lijepo da se prevarim u ovim očekivanjima.

Protiv švedskog modela

Bili su izrazito surovi prema osobama u domovima za starije. Ja vodim Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba, te sam posebno vezan uz tu populaciju. Ne bih volio živjeti u društvu gdje me u starijoj dobi može zateći takva sudbina. Meni je solidarnost izrazito visoko u sustavu vrijednosti, bez patetičnog prizvuka.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Totalno pateticno sranje.

New Report

Close