Enter Croatia sad i na ukrajinskom jeziku i pismu

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2022. u 22:00
MUP JE ažurirao aplikaciju kako bi ojačao i ubrzao organizaciju prihvata izbjeglica iz Ukrajine/Zoe Šarlija/PIXSELL

Do nedjelje ujutro u Hrvatskoj je 5609 izbjeglica iz Ukrajine, među njima 88% žena i djece.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ažuriralo je aplikaciju Enter Croatia, sada dostupnu i na ukrajinskom jeziku i pismu, kako bi ojačalo organizaciju prihvata izbjeglica iz Ukrajine i dodatno im olakšalo i ubrzalo ulazak u Hrvatsku.

Do nedjelje ujutro u Hrvatskoj je 5609 izbjeglica iz Ukrajine, među njima 88% žena i djece. Radi se o još jednoj mjeri kojom MUP s ostalim državnim tijelima izražava solidarnost s ukrajinskim narodom i nastoji pomoći zbrinjavanju svih raseljenih iz Ukrajine, pojasnio je ministar Davor Božinović.

Aplikacija je, dodaje, bila izuzetno korisna tijekom turističke sezone i dolaska puno stranaca jer je prikupljanje podataka tek na granici oduzimalo dosta vremena.

Osnovni cilj ove nadogradnje Enter Croatia je omogućiti raseljenima iz Ukrajine koje imaju putnu ispravu i namjeru dolaska i boravka u Hrvatskoj, da unaprijed dostave osobne podatke, one o adresi boravka i broj telefona što će im omogućiti brži ulazak u RH.

Unaprijed dostavljeni podaci automatski će se povezati s onima iz putne isprave nakon njezina skeniranja na granici te ih više ne treba ručno upisivati. To će ubrzati graničnu kontrolu i omogućiti brži dolazak u mjesto odredišta.

Osobe koje sa sobom nemaju putnu ispravu će podatke dati na graničnim prijelazu, kaže Božinović. Aplikaciju Enter Croatia MUP je razvio zbog suzbijanje koronavirusa, u uporabi je od 28. svibnja 2020. i dosad je zabilježila više od 12,5 milijuna najava dolazaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close