Energenti najviše poskupjeli, povrće i lijekovi jeftiniji

Autor: Jadranka Dozan , 16. siječanj 2020. u 22:00
Voće je u prosjeku bilo 4,2% skuplje/Sandra Šimunović/PIXXSLL

Potrošačke cijene u prosincu ubrzale godišnji rast na 1,4%; plin za kućanstva skuplji 8,1%, a benzin 6,2%, dok su cijene povrća niže 3,8, a lijekova 2,8 posto.

Mnogi su u protekla dva tjedna primijetili kako se na cijenama zasad baš i ne vidi da je s novom godinom snižena stopa PDV-a od 13 posto proširena i na pripremanje i usluživanje jela i slastica, u ugostiteljskim objektima i izvan njih. 

Takvi komentari zasad su stvar dojma, a prvi statistički odraz pokazat će se za oko mjesec dana, s objavom indeksa potrošačkih cijena za siječanj. Prema podacima DZS-a za prosinac 2019., cijene ugostiteljskih usluga, koje u potrošačkoj košarici čine oko 3,8 posto, na godišnjoj su razini porasle nešto manje od tri posto (2,9%), dok su one u kantinama, na koje otpada znatno manjih 0,5 posto košarice, u odnosu na prosinac 2018. porasle za gotovo pet posto.

Snižavanje stope PDV-a za pojedine kategorije proizvoda i usluga u pravilu se samo djelomično prelije na cijene za potrošače.  Tako su npr. u kategoriji Hrane cijene u odnosu na prosinac 2018. niže samo kod Ulja i masti (-2,4%) te Povrća (-3,8%). Tome je sigurno pridonijelo lanjsko proširenje liste dobara s nižom stopom PDV-a.  Istodobno, voće je u 12. mjesecu u prosjeku bilo 4,2% skuplje nego godinu prije, ali teško je reći koliko bi skuplje bilo da je ostala opća stopa. 

Cijene farmaceutskih proizvoda na kraju 2019. u prosjeku su bile 2,8% niže nego krajem 2018., s tim da se utjecaj snižene stope odnosi samo na bezreceptne lijekove (oni na recepte otprije imaju povlaštenu stopu).  Od značajnijih troškovnih stavki potrošača najveći godišnji rast cijena u prosincu je zabilježen kod energenata. 

U okviru režijskih troškova cijena plina porasla je 8%, a gorivo za prijevoz 6,2%.  Iako su ukupno na mjesečnoj razini potrošačke cijene u prosincu neznatno pale, na godišnjoj su ubrzale rast na 1,4 posto (u studenom je bio 0,7%). Prosječna godišnja stopa inflacije u  2019. godini iznosila je 0,8 posto.  

Komentirajte prvi

New Report

Close