Emirates nam doveo i rast carga

Autor: Darko Bičak , 13. ožujak 2018. u 22:00
Na aerodromu uspješno ukrcali i golemi teret u najveći avion na svijetu, Antonov 225/Jurica Galoić/PIXSELL

Gotovo svi najveći teretni avioprijevoznici slijeću na Pleso, među njima od prošle godine i emiratska tvrtka.

Zračni promet u Hrvatskoj zadnjih godina raste po dvoznamenkastoj stopi, a zagrebačka zračna luka Franjo Tuđman je lani prvi put premašila i tri milijuna putnika u godini. No, uz toliki rast broja putnika, gotovo i nezamijećeno prolazi da i zračni cargo promet doživljava rekorde. 

Veliki avioni
Kako ističe Vinko Coce, voditelj Cargo službe Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ), tvrtke koja upravlja Zračnom lukom Franjo Tuđman, prvi zabilježeni cargo zračni teret u svijetu je zabilježen 1910. kad je u američkom Daytonu prevezena bala pamuka. Statistika se vodi od 1927. kad je službeni globalni cargo teret bio 20 tona, a koliko danas prosječno MZLZ obradi na dan.

 

12,2 milijuna

kilograma robe je pretovareno lani na zračnoj luci u Zagrebu

Tehnologija je napredovala i 90 godina kasnije, iako ovaj segment čini svega 0,5 ukupnog transporta roba, u svijetu je prevezeno 55,7 milijuna tereta u vrijednosti 49,4 milijarde dolara. Najveći globalni zračni cargo prijevoznik je specijalizirana tvrtka FedEx, a odmah iza njih Emirates koji svojim velikim zrakoplovima kombinira istodobno putnički i cargo prijevoz.

Tu su još UPS, Cathay Pacific, Korean, Qatar Airways te Lufthansa. Gotovo svi najveći cargo prijevoznici slijeću u Zagreb. Organizirani cargo prijevoz je na zagrebačkoj zračnoj luci započeo 1960-ih, a 1970. je prevezeno 1,14 milijuna kilograma tereta. Do kraja desetljeća se promet povećao 240 posto i 1979. je bilo 3,88 milijun. 

Novi terminal
Teret je i dalje rastao sve do 1986. kad je bilo 10,8 milijuna kilograma. Narednih godina se bilježi stagnacija koja je dno doživjela 1992. sa svega 3,4 milijuna kg. Od 1993. promet konstantno raste te je već tad bilo gotovo četiri milijuna kilograma, a 2012. i 12,2 milijuna. Novi terminal je doveo nove prijevoznike te je lani bilo 12,2, a ove godine se očekuje više od 14 milijuna kg.

Komentirajte prvi

New Report

Close