EMA zasad nema dokaza da cjepivo AstraZenece uzrokuje ugruške u krvi

Autor: Marija Crnjak , 16. ožujak 2021. u 22:00
Korist cjepiva nadmašuje štete pa ga se i dalje preporučuje/PATRIK MACEK/PIXSELL

Dvadesetak europskih zemalja zaustavilo je program cijepljenja cjepivom AstraZenece nakon prijavljenih rijetkih slučajeva embolije.

Europska agencija za lijekove EMA poručila je u utorak na konferenciji za novinare da ostaje pri svojoj ocjeni da korist cjepiva kompanije AstraZeneca protiv Covida-19 nadmašuje štete, te i dalje preporučuje da se nastavi cijepljenje ovim cjepivom, dok istodobno vrlo pomno proučavaju prijavljene slučajeve tromboembolije koje se povezuju s cijepljenjem.

Kako je poznato, dvadesetak europskih zemalja zaustavilo je program cijepljenja cjepivom AstraZenece nakon prijavljenih rijetkih slučajeva embolije koji su uslijedili nakon primljenog cjepiva. Hrvatska nije među tim zemljama. EMA-ina ocjena očekuje se u četvrtak kasno popodne.

“Ugrušci krvi dogodili su se kod malog broja ljudi, i tijekom kliničkih istraživanja se razvio mali broj ugrušaka. Broj nije bio veći od onog u općoj populaciji. Pozvali smo zemlje članice da nam pošalju sve podatke koje imaju o slučajevima.

Zadatak naših stručnjaka je da istraže jesu li ovi slučajevi povezani s cjepivom, te ukoliko je to slučaj, da vidimo što treba poduzeti da se nastavi korištenje ovog proizvoda koji je jako važan za sprečavanje obolijevanja i teških posljedica Covida.

Istražujemo svaki pojedinačni slučaj i njegovu pozadinu, želimo znati bi li se ovakve epizode dogodile i bez cijepljenja, istražujemo pojedinačne serije cjepiva kao i proizvodne lokacije”, pojasnila je izvršna direktorica EMA-e Emer Cook.

Svjesna je da je javnost zbunjena jer s jedne strane regulator ne preporučuje da se prekine cijepljenje, a nacionalne vlade obustavljaju program do EMA-ine odluke u četvrtak.

“Svjesni smo da ovakva situacija može izazvati zbunenost kod građana koji dobivaju poziv za cijepljenje, ali naš je cilj da maksimalno stojimo iza naših odluka”, ponovila je Cook.

Komentirajte prvi

New Report

Close