Električni uređaji i punjači sve češći uzrok požara, evo kako se zaštiti i ugasiti požar ako do njega dođe

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2022. u 08:57
Foto: Pixabay

Kako biti oprezniji s električnim uređajima savjetuje Bruno Šuta, voditelj Inspekcije zaštite od požara i civilne zaštite u MUP-a

Čini se kako je na tržištu sve više neispravnih kućanskih aparata, što za posljedicu često zna izazvati požar. Primjer toga je nedavni slučaj požara u Zagrebu izazvanog neispravnim punjačem za tablet, radi kojeg je izgorio cijeli jedan stan, javlja HRT. Kako možemo biti oprezniji s električnim uređajima u vlastitim domovima i što učiniti ako dođe do požara?

Bruno Šuta, voditelj Inspekcije zaštite od požara i civilne zaštite u MUP-u, kazao je u ‘Dobro jutro, Hrvatska’ kako je Hrvatska dio reguliranog europskog tržišta na kojem je sve regulirano propisima, te nadležna akreditirana tijela certificiraju sve proizvode i uređaje. Certifikate, napominje Šuta, uređaji dobivaju samo ako su potpuno sigurni i ako su prošli sve rigorozne testove. No, napominje kako je kod električnih uređaja najvažnije čitati upute za korištenje, u kojima je navedeno sve što je zabranjeno činiti pri rukovanju uređajem.

“Najvažnije je da kupujemo u legalnim trgovinama, s računom, garancijom i osiguranim servisom, i sa uputom za potrošače”, kaže Šuta.

Često, ističe, znamo koristiti uređaje poput laptopa ili tableta u krevetu, i s njima zaspati te ih zajedno s punjačem i kablom prekriti dekom ili pokrivačem.

“Kada je to spojeno na električnu mrežu, dolazi do pregrijavanja i punjača i uređaja. Najviše uzroka požara je bilo od punjača, jer dolazi do porasta topline”, napominje.

Ipak, danas se na tržištu može pronaći svašta, poput uređaja na tržnicama ili onih kupljenim putem interneta, koji su, primjerice, kupljeni i dovezeni iz Kine te nisu certificirani od strane EU. To nadzire tržišna inspekcija i državni inspektorat, kaže Šuta, ali napominje kako svaki proizvod na tržištu ima i svoj falsifikat.

“Mi ćemo najbolje sami zaštiti svoj dom ako poštujemo pravila i kupujemo u ovlaštenim dućanima”, smatra.

Ističe i kako je opasno punjenje uređaja, odnosno njegovo pregrijavanje tijekom punjenja.

“Ako prijetimo da se punjač ili uređaj pretjerano pregrijao, promijenio boju i oblik kod punjenja, ili nam je pak ispao i razbio se, moramo se obratiti ovlaštenom serviseru. Moguće je da dođe do mehaničkog oštećenja na bateriji, što proizvodi kratki spoj, i onda imamo požar i eksploziju. Voda je jako dobar gasitelj takvih vrsta požara. Do požara i eksplozije dolazi ako se poveća toplina, tj. temperatura. Važno je da hladimo te uređaje, a voda najbolje hladi­”, objašnjava.

Preporuka je, ako nam primjerice počne gorjeti tablet ili mobitel, da ga isključimo iz struje, odmah polijemo vodom, i zatim taj uređaj potopimo u posudu s vodom. Gašenje protupožarnim aparatom, prahom, ili dekom namočenom vodom u ovakvim slučajevima, ističe Šuta, nema velikog efekta.

“To ne hladi uređaj, nego samo guši vatru. Kisik koji je potreban za proces gorenja je već unutra, i time ništa ne rješavate. Treba hladiti uređaj”, kaže Šuta.

Preporuka je, dodaje, pri završetku punjenja uređaja punjač isključiti iz struje i ne ostavljati ga da stoji u utičnici.

“U snu naše osjetilo njuha ne prepoznaje dim i mirise, a najviše ljudi strada upravo gušenjem dima. Znači, ako punite uređaj tijekom spavanja, obavezno nabavite detektor dima, jer on spašava život”, zaključuje.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close